Angelina Jolie vrea ca ultimul ei film să dea de gândit comunităţii internaţionale

Aflată la Sarajevo pentru a-şi prezenta primul film realizat ca regizoare, Angelina Jolie a vorbit marţi (15 februarie 2012) despre violenţele din Siria, sperând ca pelicula ei să fie „un semnal de alarmă” pentru comunitatea internaţională, transmite AFP.

Foarte emoţionată, în faţa a circa 5.000 de persoane venite la gala cu prima proiecţie oficială a filmului în Bosnia, Jolie a spus câteva cuvinte în bosniacă, terminându-şi alocuţiunea cu un foarte aplaudat „Iubesc Bosnia”. Însoţită de Brad Pitt, ea a fost îndelung aplaudată şi ovaţionată.

„În ţara sângelui şi a mierii” („In the Land of Blood and Honey”) prezintă violenţele abominabile la care au fost supuse femeile în timpul conflictului din Bosnia (1992-1995).

„Sunt foarte mulţumită de ce am realizat…şi cred că punctul central (al filmului) este necesitatea unei intervenţii atunci când este nevoie şi faptul că nu trebuie să ignorăm atrocităţile atunci când ele se petrec”, a spus Angelina Jolie la o conferinţă de presă înaintea proiectării filmului.

„În contextul a ceea ce se întâmplă acum în Siria, lansarea filmului astăzi este foarte importantă”, a adăugat ea. „Dacă filmul arată cu degetul pe cineva, atunci este vorba despre comunitatea internaţională şi sper ca acesta să fie un semnal de alarmă pentru ea”, a mai spus actriţa-regizoare.

Filmul Angelinei Jolie, în care toţi actorii sunt din ţări rezultate în urma destrămării Iugoslaviei, povesteşte relaţia de dragoste dintre o tânără musulmană (Zana Marjanovic) şi un sârb (Goran Costic), care se află în tabere opuse după izbucnirea conflictului. Pelicula a fost deja difuzată la Sarajevo, în luna decembrie, fiind salutată de asociaţiile victimelor musulmane ale războiului intercomunitar din Bosnia (1992-1995), dar denunţată ca „antisârbă” de asociaţiile sârbe.

Angelina Jolie i-a invitat pe sârbi să-i vadă filmul „în spirit de deschidere”. „Ştiu că sârbii sunt foarte inteligenţi şi se vor arăta deschişi. Vor şti să facă diferenţa între ceea ce le-a fost impus şi ceea ce simt în adâncul lor”, a spus ea.

Potrivit asociaţiilor locale, circa 20.000 de femei (50.000, spune actriţa, citând datele unor organizaţii internaţionale, printre care ONU), în majoritate musulmane, au fost agresate sexual în timpul conflictului din Bosnia, care s-a soldat cu circa 100.000 de morţi.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.