Benzina nu se scumpeşte din cauza creşterii cererii. Există un alt motiv!

– Preţul benznei este gata s-o ia razna în 2012, în SUA, unde media naţională pentru un galon de benzină Regular fost cu 8 la sută mai mare de la sfârşitul anului 2011, în creştere de la 3,25 dolari pe galon la 3,52 dolari, potrivit noilor date publicate de US Energy Information Administration.

Dacă acest ritm va continua, media naţională ar trebui să atingă 4 dolari pe galon în luna  mai, dacă nu chiar mai devreme. Ultima dată când preţul mediu a avut asemenea creşteri, în SUA, a fost vara anului 2008, atunci când preţul petrolului a atins 140 dolari pe baril. Anul trecut preţurile s-au apropiat de 4 dolari în aprilie, când au atins 3,98 dolari galonul, după care au scăzut.

Preţurile mai mari la benzină ar putea reprezenta o ameninţare serioasă  în redresarea economiei americane, care dădea semne de revigorare. De obicei, 4 dolari  pe galon reprezintă punctul de la care preţul benzinei începe să răstoarne creşterea economică.

Această scumpire a benzinei vine în condiţiile în care cererea scade  în SUA: „cererea de benzină este la fel de scăzută ca în aprilie 1997”, spune Tom Kloza, analist şef al Serviciului de Informaţii  pentru preţul petrolului.

El consideră că o mare parte din creştere provine din speculaţiile contractelor futures. „Am văzut  cum circa 11 miliarde dolari provin din aceste speculaţii”, mai spune Kloza. Există un decalaj destul de mare între preţul petrolului brut şi produsele petroliere, cum ar fi benzina rafinată.

Rafinăriile s-au văzut puse în dificultate în ultimele luni de preţurile ridicate ale petrolului, unele din ele fiind nevoite să-şi închidă porţile decât să opereze în pierdere. Cum capacitatea de rafinare a scăzut în Statele Unite, preţul benzinei a început să urce. Însă preţurile nu sunt mari peste tot. În Wyoming, se poate cumpăra benzină cu 2,90 USD chiar acum, aproape cu un dolar mai ieftin decât preţul mediu în California.

În mare măsură, acest lucru se întâmplă pentru că în nord-vest e mai bună aprovizionarea cu petrol ieftin din Canada. „Există o diversitate atât de mare de preţuri la petrolul nerafinat cum n-am văzut în viaţa mea”, spune Kloza, citat de Businessweek.com.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.