EUR
4,83 RON
(+0.03%)
USD
4,12 RON
(+0.04%)
GBP
5,36 RON
(+0.08%)
CHF
4,49 RON
(-0.44%)
BGN
2,48 RON
(-0.26%)
BYN
1,68 RON
(+0.38%)
CAD
3,07 RON
(-0.2%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.62%)
JPY
0,04 RON
(-0.28%)
CZK
0,18 RON
(-0.4%)
INR
0,05 RON
(-0.08%)

Ce şanse are yuanul să devină moneda dominantă a lumii?

– Vicepreşedintele Xi Jinping vizitează,  în această săptămână, Statele Unite, fiind  tratat „regeşte” de  administraţia Obama, dat fiind faptul că Xi este un posibil succesor al preşedintelui Hu Jintao la cârma Chinei. Vizita va anima cu siguranţă pornirile belicoase ale unor congresmeni în privinţa politicii actuale a Chinei şi va lărgi dezbaterea referitoare la temerile că yuanul ar putea detrona dolarul din poziţia de monedă dominantă a comerţului mondial.

Lăsând la o parte că yuanul este serios subevaluat, suntem pe cale de a asista la ridicarea unei alte Dinastii Yuan, în care o bună parte a comerţului mondial se va derula în note bancare purtând imaginea Marelui Conducător, Mao Ţedun.

Nimeni nu neagă faptul că moneda chineză începe să devină o valută importantă. Doar în această săptămână, Hang Seng Bank a lansat în premieră mondială un fond bursier de tranzacţionare a aurului în yuani, primul din lume, la Bursa din Hong Kong, într-o încercare de a lărgi circulaţia monedei naţionale pe o piaţă importantă.

Profilul internaţional al yuanului a mai primit un impuls în decembrie, când Japonia şi China au convenit asupra unui pact monetar pe scară largă, în care instituţiile japoneze vor putea vinde obligaţiuni în yuani,  în China. În schimb, Tokyo va cumpara până la 10 miliarde de dolari din datoria guvernului chinez pentru rezervele sale valutare.

În opinia lui Arvind Subramanian, reprezentant al  Institutului Peterson pentru Economie Internaţională şi  al Centrului pentru Dezvoltare Globală, în 10 ani yuanul va devansa dolarul şi va deveni moneda de referinţă a rezervelor monetare în lume.

El face o paralelă cu ceea ce s-a întâmplat la sfârşitul celui de al doilea război mondial, când lira sterlină britanică a fost depăşită de dolar. În ciuda acestor previziuni este greu de imaginat o detronare rapidă, la nivel mondial, a dolarului, aşa cum consideră Subramanian.

Potrivit ultimelor statistici, yuanul a avut o cotaţie de 0,3 la sută din piaţa tranzacţiilor valutare la nivel mondial, faţă de 85 la sută pentru dolar.

O altă provocare pentru Beijing  este faptul că statul chinez are contul de capital aproape închis, yuanul nu este o monedă liber convertibilă, şi investitorii străini au puţin acces la pieţele financiare chineze.

 În plus, se adaugă sistemul bancar în mare parte controlat de stat. Subramanian susţine că, în cele din urmă, China va adopta un sistem financiar mai modern. Acest optimism  pare a fi nejustificat în condiţiile în care China se confrunctă din când în când cu tulburări sociale, cu inegalitatea veniturilor, a corupţiei guvernamentale.

În cazul în care China îşi  va modifica sistemul financiar, o mare parte din capital va merge în afara graniţelor, în căutare de profituri mai mari. Un asemenea scenariu va crea dificultăţi băncilor deţinute de stat şi pieţele locale, ambele mari surse de bogăţie pentru oficialii guvernului chinez.

Aşadar, dacă nu vedeţi statul chinez condus de un partid unic şi represiv financiar adoptând reforme radicale în viitorul apropiat, contaţi pe dolar (ca să nu mai spunem de euro şi yeni) că va continua să se lăfăie în lumina reflectoarelor.

 

Citește și
2 Comentarii
  1. Zice Altu spune

    Yuanul este moneda Chinei, Yenul a Japoniei

  2. GELU spune

    CAT TIMP VA EXISTA DOLLARUL AMERICAN NICI SA NU NE GANDIM CE REPREZINTA MONEDA CHINEZA(NU UITATI CINE E IN SPATELE DOLARULUI…JI_A_I…ASA CA…)

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata