Depozitele de petrol offshore cresc tensiunile dintre Marea Britanie şi Argentina

Sean Penn a catalogat „colonialistă” Marea Britanie pentru refuzul de a preda Insulele Falkland Argentinei.

Actorul a spus că Marea Britanie se dovedeşte a fi „ridicolă şi arhaică” privind deţinerea insulelor, numite de el „Insulele Malvine din Argentina”. El a adăugat că diplomaţia este necesară pentru rezolvarea acestei probleme şi s-a declarat ferm de partea argentinienilor.Comentariile lui Penn ar putea inflama relaţiile dintre Marea Britanie şi Argentina. În urmă cu două zile,  actorul Sean Penn a avut o întâlnire cu preşedintele argentinian Cristina Kirchner.

Prinţul William este prezent în insule de şase săptămâni, unde desfăşoară acţiuni militare ca pilot pe un elicopter. În faţa autorităţilor argentiniene, prinţul şi-ar fi etalat „uniforma de  conchistador”.

Guvernul britanic a afirmat,  în mod repetat, că locuitorii insulelor Falkland au dreptul să-şi  decidă singuri ţara. Populaţia, care numără 2500 de cetăţeni, s-a declarat fericită să rămână sub dominaţia britanică, se arată în sondajele britanicilor.

Tensiunile recente sunt datorate planurilor guvernului de la  Londra, care intenţionează să dezvolte depozite de petrol offshore în jurul Insulelor Falkland, iar Argentina nu este de acord.

Insulele Falkland sunt sub dominaţia britanică din 1833. În 1982,  Argentina a invadat teritoriul, ceea ce a dus războiul la 74 de zile, pe care Marea Britanie l-a câştigat.

În vârsă de  51 de ani, Penn s-a făcut deseori remarcat prin comentariile sale şi prin susţinerea cauzelor de stânga. În urmă cu câţiva ani, el a plătit  40.000 de lire pentru un anunţ, pe o pagină întreagă, în Washington Post în care îl ataca pe Bush  pentru „încălcare libertăţilor civile”. De asemenea, el a denunţat politica promovată de vicepresedinte Dick Cheney şi fostul secretar de stat, Condoleezza Rice, pe care i-a numit „oameni veninoşi şi obsceni”. Aceste comentarii au fost apreciate de  preşedintele Venezuelei, Hugo Chavez, cu care Penn s-a împrietenit mai târziu. Nu în ultimul rând, actorul s-a implicat în acţiunile de reconstrucţie după  uraganul Katrina şi după cutremurul din Haiti, din 2010, relatează Daily Mail.

Loading...
loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.