Guvernul bulgar a aprobat suspendarea ratificării acordului ACTA

Guvernul bulgar a aprobat în cadrul şedinţei sale de miercuri (15 februarie 2012) o decizie ce prevede suspendarea procedurii de adoptare a acordului multilateral de combatere a pirateriei pe internet ACTA.

Prin aceasta, Bulgaria se angajează să nu întreprindă nicio acţiune cu privire la acord, inclusiv să nu-l ratifice, informează biroul de presă al guvernului. Decizia a fost votată de miniştri în prezenţa reprezentanţilor unor organizaţii nonguvernamentale care au organizat proteste împotriva documentului.

Ministrul economiei şi energiei Traicio Traikov, care a anunţat marţi că ţara sa va renunţa la ACTA, a spus miercuri că îşi asumă responsabilitatea pentru semnarea acordului şi că este gata să demisioneze dacă premierul Boiko Borisov îi va cere acest lucru. Borisov a aruncat însă vina asupra guvernului precedent al socialistului Serghei Stanişev.

În opinia lui, socialiştii au fost cei care au negociat ACTA, iar acum s-au declarat împotriva acordului.

Decizia guvernului vine la câteva zile după ce mai multe mii de persoane au ieşit sâmbătă pe străzile a 15 oraşe din Bulgaria pentru a cere ca ţara lor să nu ratifice acordul.

În acelaşi timp, presa sofiotă a scris recent că autorităţile bulgare au fost avertizate de grupul de hackeri Anonymous. Într-o înregistrare video difuzată pe YouTube Bulgaria este îndemnată să nu ratifice acordul multilateral de combatere a pirateriei pe internet ACTA. Autorii mesajului semnat de Anonymous afirmă că vor acorda Bulgariei şansa să se retragă din ACTA.

„Protestul de la 11 februarie a fost unul paşnic, dar următoarele vor fi diferite. Dacă veţi continua să vă bateţi joc de cetăţenii Bulgariei, suntem siguri că următorii paşi ai noştri nu vă vor plăcea”, spune o voce în limba engleză.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.