EUR
4,76 RON
(+0.21%)
USD
4,19 RON
(+0.21%)
GBP
5,55 RON
(+0.8%)
CHF
4,19 RON
(+0.18%)
AUD
2,98 RON
(+0.06%)
CAD
3,14 RON
(+0.1%)
BGN
2,43 RON
(+0.13%)
RUB
0,07 RON
(-0.52%)
ZAR
0,29 RON
(+0.34%)
BRL
1,10 RON
(-0.05%)
CNY
0,62 RON
(+0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.23%)

Ion Iliescu: Un protocol pe tema pactului fiscal – un gest grăbit şi o aventură

0
Semnarea unui Protocol pe tema tratatului privind stabilitatea, coordonarea şi guvernanţa în cadrul Uniunii Economice şi Monetare reprezintă „o grabă fără rost, nemotivată” şi o aventură în condiţiile în care România nu face parte încă din zona euro, a declarat, miercuri (15 februarie 2012), la Palatul Parlamentului, preşedintele de onoare al PSD, Ion Iliescu.

Fostul preşedinte al ţării a subliniat că Opoziţia nu are nici rezerve, nici atitudine negativă faţă de acest tratat, dar doreşte să cunoască opiniile specialiştilor pe această temă şi să fie în cunoştinţă de cauză.

„Noi nu avem rezerve şi atitudine negativă faţă de acest tratat, dar vrem să-l înţelegem, să-l descifrăm mai bine, să vedem toate concluziile, toate consecinţele, pentru a putea să facem în cunoştinţă de cauză. Nu ne obligă nimeni. Nu înţeleg această grabă, nu ştiu ce cunoştinţe are domnul Băsescu, care insistă pe această chestiune, câtă economie cunoaşte dl Băsescu şi cât înţelege el din toate consecinţele. Pricepe el ceva din toate chestiile astea? (n.r. opiniile specialiştilor). Nu poţi împinge de la spate o ţară să se angajeze (…). Chiar dacă mergi cu conştiinţa că mergi la tăiere, dar măcar să ştii de ce şi cum. Nu-mi explic (n.r. atitudinea coaliţiei), este o aventură la care se angajează nişte oameni fără să priceapă. Nu vrem să fim împotrivă, dar hai să definim întâi şi să vedem exact când şi cum şi în ce formă şi ce anume e de făcut”, a spus Ion Iliescu, într-o declaraţie de presă.

Fostul de şef de stat a pledat pentru dezbateri pentru această temă, pentru ca „lumea să estimeze mai bine”.

„Noi nu suntem grăbiţi să facem aceasta acum, suntem în afara zonei euro, ni se deschide această posibilitate, să venim să asociem. Dar de ce grabă până ce nu vedem despre ce este vorba?”, a adăugat el.

Liderul de onoare al PSD a mai spus că pentru o astfel de lege, chiar dacă aceasta este constituţională, nu este nevoie să fie schimbată Constituţia.

„Se pot găsi formulele juridice corespunzătoare în legătură cu ratificarea, adică graba este total nemotivată şi nu o înţeleg. Nu vreau să mă pronunţ, dorinţa acestui tratat este de a introduce disciplina fiscală şi să introducă un spirit nemţesc care nu ne strică tuturor şi Europei în general. Dar Uniunea Europeană însăşi nu are structurile unui stat. Deci aplicarea acestor chestiuni ţine de o diversitate de condiţii şi trebuie văzut atent. (…) România nici nu stă prost la cei doi indicatori: deficitul bugetar şi datoria externă. Dar problema de fond a noastră este alta, decalajele economice faţă de ţările dezvoltate”, a atras atenţia Ion Iliescu.

El a comparat în context salariul minim pe economie din România – 175 de euro pe lună cu cel din Franţa – 1.200 de euro şi a pledat pentru rezolvarea unor probleme interne cum ar fi reducerea la jumătate faţă de 1990 a numărului de salariaţi, cea a locurilor de muncă, măsuri de sprijin pentru agricultură.

„Pe lângă un tratat de disciplină bugetară, eu am vrea să semnăm un tratat cum face Uniunea Europeană să reducă decalajele interne între ţările dezvoltate şi mai puţin dezvoltate, care să fie politica UE din acest punct de vedere”, a adăugat preşedintele de onoare al PSD.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.