EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Nutriţioniştii din Olanda plătesc preţul reducerii cheltuielilor în domeniul sănătăţii

0

Persoanele cu tulburări grave de alimentaţie din Olanda nu mai consultă un nutriţionist, după ce, în urma modificărilor la pachetul de bază de servicii medicale, sunt nevoiţi să plătească singuri aceste controale medicale, scrie marţi (14 februarie 2012) Volkskrant, relatează AFP.

Numărul programărilor la cei 4.000 de nutriţionişti din Olanda a scăzut cu 60% faţă de aceeaşi perioadă a anului 2011, potrivit organizaţiei NVD.

Săptămâna trecută, una dintre cele mai mari organizaţii în domeniul nutriţiei, LIV, a dat faliment, cu pierderea a 125 de locuri de muncă. Reţeaua Diëtheek, formată din 65 de nutriţionişti, afirmă că se descurcă în primul trimestru, însă şi-a exprimat îngrijorarea cu privire la restul anului.

Pacienţii cu probleme de respiraţie sau de înghiţire, alergii, diabet sau probleme cardiace au dreptul acum la patru ore de consiliere la un nutriţionist, scrie Volkskrant. Acest lucru se aplică şi persoanelor care nu se alimentează corespunzător, cum ar fi pacienţii cu cancer. Alimentaţia precară conduce deseori la o utilizare mai mare de medicamente şi la un risc mai mare de a avea nevoie de spitalizare, notează sursa citată.

„Copiii sunt încurajaţi să facă mişcare, însă dacă nu mănâncă corespunzător, pot deveni obezi”, a declarat preşedintele NVD, Anja Evers, pentru ziar. „Şi, mulţi pacienţi vor fi trimişi apoi la un specialist şi apoi la un nutriţionist, ceea ce va costa mai mult pe termen lung”, a mai spus ea.

Ministrul olandez al sănătăţii, dna Schippers Edith, spera ca asiguraţii să-şi includă consulaţiile la nutriţionist în pachetele lor de sănătate suplimentare, însă acest lucru nu s-a întâmplat.

Purtătorul ei cuvânt a declarat pentru Volkskrant că ministrul este de părere că alimentaţia este o chestiune foarte importantă, însă în scopul continuării plăţilor pentru tratamente scumpe, cum ar fi cele pentru cancer, a fost necesar să se ia în considerare dacă asiguraţii şi-ar putea plăti singuri consilierea la un nutriţionist.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.