Situaţia drumurilor şi a şcolilor în ţară

Căderile abundente de zăpadă din ultimele zile au blocat numeroase drumuri naţionale, judeţene şi comunale, ceea ce a dus şi la închiderea multor unităţi de învăţământ în numeroase judeţe ale ţării.

Drumarii, autorităţile locale, ajutaţi de echipamente şi efective ale Armatei, Jandarmeriei şi Poliţiei au reuşit să deblocheze drumuri şi să redeschidă circulaţia în mai multe zone, iar unele unităţi şcolare şi-au reluat cursurile.

În judeţul Buzău, se circulă pe toate cele şase drumuri naţionale, dar sunt blocate în continuare tronsoane pe 19 drumuri judeţene.

„Se circulă fără restricţii pe DN 1B Buzău – Ploieşti, DN2 Buzău – Urziceni şi Buzău-Focşani, precum şi pe DN 2B, Buzău – Brăila. Totodată, se circulă cu restricţii de tonaj pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 3,5 tone, pe DN 22 Râmnicu Sărat – limita cu judeţul Brăila, şi DN 10, Buzău – limita cu judeţul Covasna, în zona Barajului Siriu, pentru autovehiculele cu masa totală maximă autorizată mai mare de 7,5 tone, iar DN 2 C a fost redeschis circulaţiei autovehiculelor pe tronsonul Costeşti – Pogoanele, însă doar pentru autovehiculele cu masa maximă autorizată mai mică de 3,5 tone”, a declarat miercuri (15 februarie 2012) purtătorul de cuvânt al IPJ Buzău, comisar Florina Crucianu.

În judeţul Dâmboviţa, DJ 702 B Lucieni – Raciu este în continuare închis circulaţiei, pe mai multe tronsoane de drum circulaţia este restricţionată pe un singur fir de mers din cauza zăpezii de pe carosabil, iar 37 de unităţi de învăţământ sunt închise, se arată într-un comunicat de presă al Prefecturii Dâmboviţa, remis miercuri.

Pe drumurile naţionale de pe raza judeţului Dâmboviţa se circulă în condiţii de iarnă, pe un carosabil parţial umed. Pe DN 61, între Corbii Mari şi Petreşti, şi DN 71 Pucioasa – Cota 1.000 se circulă pe un carosabil acoperit cu zăpadă frământată de 1- 2 centimetri.

Miercuri sunt închise trei licee (în Pucioasa şi Băleni), 15 şcoli generale (Lunguleţu, Pucioasa, Hulubeşti, Conţeşti, Cojasca şi Buciumeni) şi 19 grădiniţe (Lunguleţu, Pucioasa, Hulubeşti, Conţeşti, Cojasca, Buciumeni şi Băleni).

În judeţul Călăraşi, o localitate este în continuare izolată din cauza zăpezii şi o parte din DN 3, între Lehiu Gară şi Călăraşi, este blocată.

„Mai avem o singură localitate izolată în judeţul Călăraşi. Este vorba despre Solacolu unde se lucrează de mult timp, însă zăpada este foarte mare pe drumul care duce de la A2 la Solacolu. O considerăm izolată tocmai datorită faptului că acest drum este de foarte mult timp închis. Vreau să fac precizarea că la oamenii de acolo s-a ajuns cu sania şi cu un tractor mare şi li s-a dus pâine şi apă şi cele necesare. Sperăm, totuşi, după cum ne-a asigurat preşedintele Consiliului Judeţean Călăraşi, că astăzi la prânz vor desfunda şi drumul care duce la Solacolu”, a declarat prefectul judeţului Călăraşi, Emil Muşat.

El a adăugat că pe porţiunea a DN 3 între Lehiu Gară şi Călăraşi încă se mai ţine interdicţia de circulaţie
„din cauză că utilajele de care dispun cei de la drumuri naţionale nu sunt corespunzătoare situaţiei din teren şi aşteaptă un alt utilaj”.

„Sperăm ca în cursul zilei de astăzi să îi dea drumul. Dacă nu, am solicitat poliţiei să ia o măsură faţă de administratorul drumului care nu s-a îngrijit corespunzător de punerea în circulaţie în timp rezonabil a acelei porţiuni de drum”, a spus prefectul Emil Muşat.

Trei unităţi şcolare din localităţile Buturugeni, Răsuceni şi Cucuruzu din judeţul Giurgiu au şi miercuri cursurile suspendate din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile sau a lipsei posibilităţii de încălzire a şcolilor.

„Trei unităţi şcolare au cursurile suspendate şi astăzi, respectiv şcoala din Buturugeni în care învaţă 155 elevi, pentru că nu există butan gaz pentru încălzire, şcoala din Răsuceni şi şcoala din Cucuruzu, cu un număr total de 249 de elevi, din cauza drumurilor înzăpezite”, a declarat miercuri reprezentanta Inspectoratului Şcolar al Judeţului Giurgiu, Georgeta Stănescu.

Aceste măsuri vin după ce de la începutul acestei săptămâni cursurile din judeţul Giurgiu au fost suspendate în toate cele 196 de unităţi şcolare din judeţ din cauza căderilor de zăpadă şi a viscolului.

În judeţul Covasna, DN 2D şi DN 10, care au fost blocate în ultimele zile din cauza zăpezii viscolite între localităţile Ojdula – Tulnici, respectiv Întorsura Buzăului – Buzău, au fost redeschise traficului rutier.

Potrivit unui comunicat de presă al Prefecturii Covasna remis miercuri, pe cele două drumuri naţionale se menţin restricţii de circulaţie pentru autovehiculele mai mari de 7,5 tone pe DN 2D şi de peste 3,5 tone pe DN 10. În continuare sunt închise circulaţiei rutiere două tronsoane din DN 121A, între Valea Crişului – Aita Medie şi între localităţile Moacşa – Leţ.

Circulaţia trenurilor pe ruta Târgu Secuiesc – Breţcu (cap de linie) este în continuare suspendată din cauza zăpezii care blochează calea ferată. Călătorii pot circula până la Târgu Secuiesc.

Atenţionarea meteorologică cod galben de ninsoare emisă de Institutul Naţional de Meteorologie şi Hidrologie şi-a încetat valabilitatea, iar în perioada următoare în judeţul Covasna se aşteaptă temperaturi normale pentru această perioadă.

Stratul de zăpadă măsoară 20 de cm la Baraolt, 25 de cm la Sfântu Gheorghe, 33 de cm la Târgu Secuiesc şi Întorsura Buzăului şi 180 de cm la Vf. Lăcăuţi (1.777 metri).

În 14 unităţi de învăţământ din Argeş nu s-au reluat cursurile miercuri, în timp ce restul grădiniţelor, şcolilor şi liceelor au revenit la programul normal, potrivit datelor centralizate de Inspectoratul Şcolar Judeţean (ISJ).

Din cauza condiţiilor meteorologice, trei grădiniţe, 10 şcoli generale şi un liceu, toate aflate în localităţi rurale din zona de sud a judeţului, au rămas în continuare închise, măsura afectând peste 3.000 de elevi şi preşcolari.

Traficul rutier prin punctele de trecere a frontierei Galaţi-rutier şi Oancea, din judeţul Galaţi, a fost reluat pe ambele sensuri de mers, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Serviciului Teritorial al Poliţiei de Frontieră Galaţi, Ion Irimia.

Potrivit acestuia, Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale a informat că se deschide circulaţia pe ambele sensuri de circulaţie pentru toate categoriile de vehicule, prin cele două puncte de trecere a frontierei din judeţul Galaţi, de la graniţa cu Republica Moldova.

Ca urmare a acestui fapt, s-au dispus măsuri de suplimentare a personalului care îşi desfăşoară activitatea în punctele de trecere a frontierei pentru evitarea aglomerărilor şi realizarea unui control operativ şi fluent.

Peste 7.000 de elevi din judeţul Galaţi au rămas, miercuri, acasă, după ce 74 de unităţi de învăţământ au rămas închise din cauza frigului, a declarat şeful Inspectoratului Şcolar Judeţean Galaţi, Doruleţ Resmeriţă.

Potrivit acestuia, sunt închise 30 şcoli cu 5.806 elevi şi 44 grădiniţe cu 1.496 preşcolari, toate din mediul rural.

Situaţia drumurilor şi a şcolilor în ţară

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.