Stâlpii telegondolei din Piatra Neamţ dau semne că ar putea aluneca la vale de pe Muntele Cozla

http://www.financiarul.ro/wp-content/uploads/alunecari_Cozla-ww.jpg– „Perla Invest“ a cerut şi a obţinut 1,5 milioane de lei de la Primărie pentru consolidarea stâlpilor 9 şi 10 ai telegondolei şi pentru instalarea unor sisteme de supraveghere a alunecărilor de teren

Telegondola dă semne de oboseală mult înainte de a recupera ceva din banii publici pe care i-a înghiţit. O investiţie aflată foarte departe de finalizare, pe cât de vizibilă, pe atât de controversată, începe să arate modul nechibzuit în care a fost demarată.

Instalaţia de transport pe cablu care leagă zona gării de vârful Muntelui Cozla, unde, deocamdată, nu se află mai nimic în afară de o pârtie de schi funcţională doar câteva săptămâni pe an, are nevoie de intervenţii rapide, pentru a nu se produce alunecarea unor stâlpi aflaţi pe versantul muntelui, despre care se ştia foarte bine, de mai mult de 100 de ani, că este instabil.

Pentru ca alunecările de teren care s-au produs deja în partea dinspre Sud-Vest, din cauza excavaţiilor iresponsabile pentru amenajarea căilor de acces şi montarea betoanelor, să nu se amplifice şi să antreneze cu ele şi stâlpii telegondolei aflaţi în zonă, firma prin care sunt drenaţi banii publici în infrastructura turistică a oraşului Piatra Neamţ,

„Perla Invest“ SRL, a făcut o solicitare de noi finanţări de la Primărie, înregistrată sub numărul 3227 din 24.01.2012. Asta arată clar că încasările nu o ajută să poată face nici măcar nişte reparaţii. Reprezentanţii sereleului au precizat că banii sunt necesari pentru lucrări de consolidare a stâlpilor S9 şi S10 ai telegondolei şi pentru lucrări de montare de repere pentru urmărirea în timp a comportării traseului telegondolei şi telescaunului.

Urgenţa situaţiei este ilustrată de graba cu care a fost luată în considerare solicitarea făcută de „Perla Invest“ SRL. Chiar a doua zi, la 25.01.2012, contrar prevederilor legale care impun un anumit timp pentru informarea consilierilor locali şi documentarea lor, Consiliul Local a avut de votat un proiect de hotărâre, la care era deja anexat un referat de specialitate şi unul de aprobare, pentru ca din banii publici să se mai cheltuiască 1.500.000 lei. Forma prin s-a convenit la vârf să fie daţi aceşti bani a fost de mărire a capitalului social al „Perla Invest“ SRL.

Conform procesului-verbal al şedinţei din 25 ianuarie, consilierii locali nu ştiau ce se întâmplă cu telegondola şi doar unul singur a solicitat lămuriri.

„D-na consilier local Aurelia Simionică întreabă executivul dacă este o problemă cu lucrarea Dl. Secretar al Municipiului Vasile Vişan răspunde că este vorba de o consolidare. D-na Georgeta Luminiţa Vîrlan – Preşedinte de şedinţă, supune la vot proiectul de hotărâre iniţiat, care a fost aprobat cu 6 voturi Împotrivă (dl. Consilier local Viorel Chirilă, dl. Consilier local Liviu Negelschi, dl. Consilier local Gheorghe Dumitreasa, dl. Consilier local Neculai Tănase, dl. Consilier local Neculai Timaru şi d-na Consilier local Aurelia Simionică) şi 16 voturi Pentru“, se arată în procesul-verbal respectiv.

Astfel, prin HCL 23 din 25.01.2012, „Perla Invest“ SRL a mai pus mâna pe 1,5 milioane de lei, cu care speră să oprească Muntele Cozla din alunecare sau, cel puţin, să afle din timp în ce parte se va duce.

Legendă foto: Alunecările de teren produse pe versantul de S-V al Muntelui Cozla în iulie 2010

Citește și
1 Comentariu
  1. mocanu spune

    Bine-ar fi ca cei ce au votat ptr incurajarea prostiei sa ajunga in protap. Dar la Romanica nimic nu se intampla…sunt prea moaca…capu’ plecat sabia nu-l taie..asa ca = trageti la car!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.