EUR
4,74 RON
(0%)
USD
4,20 RON
(+0.24%)
GBP
5,41 RON
(-0.32%)
CHF
4,17 RON
(+0.15%)
AUD
3,00 RON
(-0.17%)
CAD
3,17 RON
(+0.06%)
BGN
2,42 RON
(+0.06%)
RUB
0,06 RON
(-0.27%)
ZAR
0,30 RON
(-0.05%)
BRL
1,13 RON
(-0.24%)
CNY
0,62 RON
(+0.26%)
INR
0,06 RON
(+0.15%)

Ţările afectate de site-ul discriminator al PVV ar trebuie să sesizeze CEDO

0
Toate ţările afectate de site-ul discriminator lansat de Partidul Olandez al Libertăţii (PVV), printre care România şi Bulgaria, ar trebui să sesizeze instanţa olandeză sau Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) în această chestiune, în contextul în care fiecare stat membru al UE trebuie să respecte legislaţia comunitară, relatează agenţia bulgară de ştiri Focus, care citează Comisia Europeană.

Afirmaţia a fost făcută de purtătorul de cuvânt al vicepreşedintelui CE Viviane Reding, Matthew Newman, care a mai spus că, deşi Bruxellesul urmăreşte cu atenţie situaţia, Comisia Europeană nu a înregistrat o încălcare a dreptului comunitar şi nu poate deschide o procedură de infringement.

Olanda ”nu este într-o situaţie de încălcare (n.r. – a dreptului comunitar). Trebuie să vedem cum evoluează” această situaţie, a spus Newman.

Statele membre au legislaţii solide în vigoare, iar incitarea la ură rasială poate fi combătută ”eficient la nivel naţional” înainte de a fi nevoie ca executivul UE să iniţieze o procedură, a adăugat reprezentantul CE. Comisia Europeană poate interveni, în calitate de gardian al Tratatelor UE, în cazul încălcării de către un stat membru a legislaţiei europene.

Problema este complicată de faptul că site-ul cu accente xenofobe şi discriminatorii aparţine unui partid politic din Olanda şi nu guvernului sau unei autorităţi olandeze, deşi PVV susţine coaliţia de guvernământ de la Haga.

Partidul olandez al Libertăţii (PVV), cu un program xenofob şi ultranaţionalist, a lansat recent un site unde cetăţenii olandezi pot depune plângeri împotriva cetăţenilor central şi est-europeni din Olanda.

”Aveţi probleme cu oamenii din Europa Centrală şi de Est? V-aţi pierdut locul de muncă din cauza unui polonez, bulgar, român sau alt est-european? Dorim să ştim”, acesta este mesajul postat pe site-ul respectiv.

Mesajul este ilustrat cu titluri din presă referitoare la est-europeni, precum ”Nu ar fi mai bine dacă v-aţi întoarce în ţările voastre?” şi ”Est-europenii – criminalitate în creştere”.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.