Debitele râurilor, staţionare, iar cotele apelor Dunării sub media multianuală a lunii februarie

Debitele râurilor vor fi, în următoarele 24 de ore, staţionare, cu excepţia cursului inferior al Mureşului, unde vor fi în scădere uşoară, în timp ce pentru fluviul Dunărea, la intrarea în ţară, pe secţiunea Baziaş, cotele apelor vor fi staţionare, respectiv de 2.300 mc/s, sub media multianuală a lunii februarie, de 5.300 mc/s, potrivit datelor publicate, joi (16 februarie 2012), de Administraţia Naţională „Apele Române” /ANAR/.

Astfel, râurile vor avea debite, în general, staţionare, doar pe cursul inferior al Mureşului semnalându-se o uşoară scădere, iar formaţiunile de gheaţă se vor menţine fără modificări importante.

Totodată, în următoarele 24 de ore, se va menţine curgerea de năboi (zăpadă îngheţată în albie) pe râurile Someş şi Mureş, dar şi aglomerările de gheţuri (zăpoare) formate anterior pe râul Bistriţa la s.h. Frumosu şi podul de gheaţă de pe sectoarele Cârlibaba-Broşteni şi Straja-Frunzeni.

Pe râul Someş la s.h. Răstoci se va menţine podul de gheaţă cu îngrămădiri, în timp ce pe sectorul amonte de acumularea Izvorul Muntelui se vor menţine aglomerările de gheţuri (zăpor) pe o lungime totală de 12,45 km după cum urmează: pe sectorul cuprins între viaduct Poiana Largului până aval 150 metri pod Ruseni, comuna Poiana Teiului (pe o lungime de 6,85 Km aglomerări de gheţuri cu grosimi cuprinse între 0,2 m şi 1.5 m) şi pe sectorul cuprins între pod Săvineşti (comuna Poiana Teiului) şi aval 400 metri pod Vadu Rău, comuna Fărcaşa (pe o lungime de 5,6 km, menţinere de aglomerări de gheţuri cu grosime cuprinsă între 0,2 şi 1,5 m).

Apele râului Istau la s.h. Baba Ana se vor situa peste Cota de Atenţie din cauza evoluţiei formaţiunilor de gheaţă.

În ceea ce priveşte fluviul Dunărea, debitul la intrarea în ţară (secţiunea Baziaş) va fi staţionar (2.300 mc/s), la fel pe tot sectorul aval Porţile de Fier. De asemenea, se vor menţine formaţiunile de gheaţă fără modificări importante atât la intrarea în ţară, cât şi pe sectorul aval Porţile de Fier.

Potrivit ANAR, în ultimele 24 de ore nu s-au semnalat depăşiri ale mărimilor caracteristice de avertizare pe cursurile de apă, însă formaţiunile de gheaţă au fost în extindere şi intensificare. Se menţin podurile de gheaţă pe sectoarele Baziaş-Dr.Tr. Severin, în timp ce în aval de Porţile de Fier curg sloiuri care acoperă 60%-90% din suprafaţa apei pe sectorul Gruia-Olteniţa.

Podurile de gheaţă continuă să se menţină şi pe sectorul Călăraşi-Isaccea, la fel şi blocajele de gheţuri pe sectorul Ceatal Izmail-Tulcea şi în Delta Dunării.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.