Episodul „Emil Boc dezbrăcat” i-a adus Antenei 1 întreruperea emisiei

Consiliul Naţional al Audiovizualului (CNA) a sancţionat joi Antena 1 prin întreruperea emisiei cu 10 minute în intervalul orar 19,00-19,10 şi transmiterea unui text cu decizia CNA, pentru emisiunea „Un show păcătos” difuzată pe data de 12 februarie.

Emisiunea, care a înregistrat 145 de reclamaţii la CNA, îl prezintă dezbrăcat pe fostul premier Emil Boc într-o sală de fitness.Membrii CNA au considerat că fostului premier i s-au încălcat intimitatea şi dreptul la viaţă privată.Întreruperea emisiei se va aplica în 24 de ore de la primirea deciziei de către radiodifuzor.De asemenea, OTV, care a reluat filmul după Antena 1, a primit amenda maximă, de 200.000 de lei.Constantin Duţu, membru CNA, a apreciat că fostul premier Emil Boc a fost „persiflat” iar Cristina Trepcea a considerat că filmul a fost difuzat „cu intenţia de divertisment şi audienţă”.”Discuţia despre siguranţă naţională este o furăciune. Mobilul acţiunii jurnalistice nu a fost cel declarat”, a spus Trepcea.Narcisa Iorga, membru CNA, a apreciat că „subiectul a fost tratat odios” şi că Antena 1 a încălcat frecvent în ultimul an „dreptul la viaţă privată”, drept despre care preşedintele CNA, Răsvan Popescu, a afirmat că „a fost clar încălcat”.

Totul a fost un calcul economic. Noi dăm amenzi jenante în comparaţie cu ceea ce câştigaţi iar cel care pierde e omul de rând. Probabil, în viitor, pentru licenţe veţi plăti nişte sume uriaşe. Nu există articol din lege care să invoce pamfletul”, a spus, la rândul său, membrul CNA Mihai Mălaimare.

Directorul general Antena Group, Adrian Nanulescu, a acceptat că prin difuzarea filmului incriminat s-a produs „un derapaj”.

„E companie comercială, ne bazăm pe raporturi contractuale client-furnizor. Respectarea legii e punctul de la care plecăm, dar în viteza de zi cu zi se produc şi derapaje. Ceea ce s-a întâmplat a scăpat de sub controlul nostru. Am început un demers de controlare mai bună a politicilor interne. Cei cu derapaje sunt sancţionaţi ad-hoc, dar sunt luate măsuri şi pe termen lung. A fost un pamflet şi o emisiune de divertisment”, a spus Nanulescu, care este de trei luni şi jumătate director general al Antena Group.

Realizatorul Dan Capatos a recunoscut că „a rulat excesiv acele imagini”, dar că încă aşteaptă un răspuns de la Serviciul de Protecţie şi Pază.

„Discuţia a fost dacă filmul este sau nu de interes public. Eu consider că acele imagini sunt de interes public. Dacă primul-ministru poate păţi aşa ceva, ce putem păţi fiecare dintre noi? Am încălcat dreptul la viaţă privată pentru a îngroşa tuşa şi să arăt ce se poate întâmpla în aceste situaţii. Mi-am asumat greşeala. Am dorit să trag un semnal de alarmă asupra siguranţei (n.r. – fostului premier)”, a afirmat realizatorul emisiunii, care a susţinut că ratingul obţinut „nici măcar nu a fost mare”.

În 2011 Antena 1 a mai primit 7 amenzi şi 5 somaţii iar pe 3 iunie 2010 a fost sancţionată cu întreruperea emisiei.

Membrul CNA Dan Grigore a evidenţiat responsabilitatea faţă societate a unui radiodifuzor. El şi-a exprimat dezacordul faţă de explicaţiile date de directorul Nanulescu şi de realizatorul emisiunii.

„Derapaje care se repetă de mai mult de un an, derapaje care vin unul după altul şi nu pot fi controlate. O emisiune de divertisment care trage semnale de alarmă şi sancţiuni ad-hoc”, a spus Dan Grigore.

Membrul CNA Christian Mititelu a apreciat că „difuzarea emisiunii trebuia oprită”. „Ăsta nu e jurnalism, ci un divertisment de un gust discutabil”, a apreciat Mălaimare.

Citește și
1 Comentariu
  1. satar vasile spune

    RUSINE CNA-ULUI!…POATE CA TRANSMISIA LA ORA 19.00 E DISCUTABILA, PUTAND FI DIFUZATA DE EXEMPLU DUPA 23.00, DAR MATERIALUL EXISTA, IAR ALTE FORME DE POSTARE SI PREZENTARE EXISTA…NU MAI SUNTEM IN EVUL MEDIU……CNA AR TREBUI DESFIINTATA DEFINITIV IN GUVERNAREA VIITOARE, IAR FACTORII DE DECIZIE INTERZISI PE VIATA IN ACTIVITATEA ASTA. RUSINE CNA!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.