Reuters: Rusia a fost la un pas de dezastru nuclear în decembrie 2011, după ce un submarin nuclear cu rachete şi torpile la bord a luat foc

0

Rusia a fost aproape de un dezastru nuclear, în decembrie 2011, după ce a izbucnit un incendiu la bordul unui submarin nuclear, care avea arme atomice la bord, scrie Reuters. Detaliile au apărut într-o revistă din Rusia şi contrazic declaraţiile oficialilor, care spuneau că nu se află arme la bordul submarinului.

La vremea respectivă, oficialii ruşi spuneau că armele de la bordul submarinului Ekaterinburg fuseseră descărcate cu mult înainte ca vasul de 167 de metri lungime să fie cuprins de flăcări, astfel că nu exista riscul unor scurgeri radioactive.

Totuşi, revista Vlast citează mai multe surse din cadrul Marinei ruseşti, care spun că pe 29 decembrie 2011, când a izbucnit incendiul, la bordul submarinului se aflau 16 rachete balistice intercontinentale, fiecare încărcată cu patru focoase nucleare.

„În acea zi, Rusia a fost la un pas de cea mai mare catastrofă de la Cernobîl încoace”, titrează Vlast.

Ministrul Apărării şi vicepremierul rus, ambii responsabili pentru problemele militare ale ţării, nu au dorit să comenteze incidentul, scrie Reuters.

Agenţia scrie că incendiul de pe submarin a început când mai multe scântei de sudură au aprins eşafodajul de lemn de lângă vasul de 18.000 de tone, andocat la Roslyakovo (1.500 km de Moscova).

Cauciucul care acoperă submarinul s-a aprins şi el, iar flăcările şi fumul au ajuns la 10 metri înălţime. Pompierii s-au luptat timp de o zi şi o noapte cu focul şi, până la urmă, au luat decizia de a scufunda submarinul, pentru a opri incendiul.

„Ekaterinburg avea rachete, torpile şi mine la bord şi, în plus, este echipat şi cu două reactoare nucleare”, dezvăluie revista din Rusia.

Vlast notează că, dacă una dintre torpile ar fi explodat, ar fi pus în pericol rachetele nucleare şi ar fi putut duce la un accident nuclear foarte periculos, relatează Gândul.info.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.