România stă pe o avere. Vezi povestea miliardului de euro blocat în aer

– Stăm, în plină criză, pe o avere – ceva între 1,2 şi 1,5 miliarde de euro, bani picaţi din cer şi la propriu, şi la figurat -, dar n-avem cum s-o valorificăm. De ce?

Ca la noi, la nimeni, spunea, la sfârşitul lui ianuarie 2010, ministrul mediului şi pădurilor, Laszlo Borbely, comentând despre povestea miliardului de euro pe care l-ar putea lua România vânzându-şi certificatele de emisii de dioxid de carbon (CO2) primite prin alocare internaţională, aşa cum au primit alte 183 de state semnatare ale protocolului de la Kyoto, scrie Capital.ro.

La acea dată, n-aveam „actele normative care să reglementeze tranzacţionarea şi valorificarea AAU-urilor (Assigned Amount Unit – n.red.)“.

Acum, avem „cadrul legislativ“, dar nu putem vinde surplusul de „aer curat“ pentru că, din august 2011, României i s-a suspendat dreptul de tranzacţionare cu „carbon“ – prescurtarea pe care o folosesc brokerii -, pe motiv că Agenţia Naţională de Protecţie a Mediului (ANPM) nu a inventariat corect emisiile de noxe din ţară. Și e exclus ca interdicţia să fie ridicată mai devreme de luna aprilie a acestui an.

„O echipă de revizuire a verificat, în octombrie, ce progrese am făcut în ceea ce priveşte întocmirea inventarului naţional de emisii de carbon şi ne aşteptăm ca luna aceasta să finalizeze un raport de ţară. Fără el nu putem cere instalarea eligibilităţii. Sperăm ca cel mai târziu în aprilie, când se reuneşte următorul Comitet de Conformare al Protocolului de la Kyoto, să se ridice suspendarea“, explică Hortensia Dumitriu, din cadrul ANPM.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata