Al-Qaida se află în spatele atentatelor din Siria

Atentatele recente din Siria au fost probabil comise de ramura irakiană a Al-Qaida, care a infiltrat forţele de opoziţie faţă de regimul lui Bashar Al-Assad, a afirmat joi (16 februarie 2012) şeful serviciilor de informaţii americane, James Clapper, citat de AFP.

Atentatele de la Damasc din 23 decembrie şi 6 ianuarie, precum şi dublul atentat cu maşină cu bombă din 10 februarie care a vizat un birou al serviciilor de informaţii militare şi sediul forţelor de ordine „prezintă caracteristicile atentatelor comise de Al-Qaida”, a declarat directorul naţional al Agenţiei de informaţii militare (DIA).

Citeste si:  Otrăvirea lui Iuşcenko nu a fost lămurită nici astăzi

„Credem, aşadar, că Al-Qaida din Irak îşi extinde acţiunea în Siria”, a adăugat acesta înaintea senatorilor din Comisia de Apărare.

Extremiştii au reuşit să „infiltreze grupurile de opoziţie” care „în numeroase cazuri nu sunt conştiente de prezenţa lor”, a afirmat James Clapper.

Liderul Al-Qaida, Ayman al-Zawahiri, şi-a exprimat sprijinul pentru mişcarea de contestare din Siria, într-o înregistrare video postată pe forumuri jihadiste.

Comisia Generală a Revoluţiei Siriene, una dintre componentele opoziţiei faţă de regimul lui Bashar Al-Assad, a respins sprijinul liderului Al-Qaida, pe care l-a calificat drept „ingerinţă”.

Citeste si:  Acordul de asociere dintre Ucraina şi UE, periclitat de procesul lui Timoşenko

Problema, potrivit directorului american al serviciilor de informaţii, este că grupurile care s-au ridicat împotriva regimului sirian sunt fragmentate.

„Nu există o mişcare naţională”,
a explicat acesta. „Armata Siriană Liberă (ASL), care nu este decât un nume generic pentru a desemna opozanţii faţă de regim, nu este nici măcar unită. Există lupte interne pentru a determina cine o va conduce”, a adăugat James Clapper.

Serviciile americane de informaţii monitorizează numeroasele locuri de stocare a armelor chimice siriene, a declarat Clapper, precizând că „în acest stadiu, par a fi securizate”.

Citeste si:  Cameron: "un mare pas înainte" dacă Damascul plasează armele chimice sub control internaţional
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata