Atenţie! Dispariţia executorilor bancari va da fiori reci restanţierilor

– Transformarea executorilor bancari în executori judecătoreşti va aduce o creştere a costurilor de executare, însă procesul poate deveni mult mai brutal.

Până acum, procesul de executare a clienţilor rău-platnici la credite sau a giranţilor era coordonat de executorii bancari, cei care aplicau în mare parte strategia băncii. Corpul executorilor bancari numără în prezent peste 300 de membri activi, scrie Capital.ro.

Dintre aceştia, circa două treimi (peste 200) ar putea face pasul (sunt eligibili) pentru a fi asimilaţi executorilor judecătoreşti, iar restul vor rămâne în bănci pentru a monitoriza transferul acestui proces.

17 martie e termenul-limită până la care executorii bancari trebuie să îşi depună dosarele la Ministerul Justiţiei pentru a fi asimilaţi de Uniunea Naţională a Executorilor Judecătoreşti. Un factor important în decizia executorilor bancari pentru această trecere îl reprezintă costurile destul de mari pe care aceştia trebuie să le suporte în primul an – circa 30.000 euro, după calculele celor din branşă.

Evident că aceste costuri se vor regăsi în creşterea cheltuielilor cu noile procese de executare. Dacă până acum cheltuielile de executare erau de maximum 1.000 euro, indiferent de valoarea debitului restant, în viitor costurile pot creşte şi de peste zece ori.

„Dacă până acum executorul găsea mai multe bunuri de patrimoniu, eu, ca bancă, puteam să-l opresc de la executarea acestora şi să mă limitez la colectare. Pe executorul judecătoresc nu îl poţi opri. Decât dacă închid dosarul, pentru care trebuie să plătesc un comision. Acum, ei execută strategia băncii, care nu e orientată pe lichidizarea bunurilor“, a declarat şeful executorilor dintr-o bancă.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.