Cerere de ridicare a imunităţii preşedintelui german

Parchetul din Hanovra /nordul Germaniei/ a anunţat joi (16 februarie 2012) că a cerut ridicarea imunităţii preşedintelui republicii Christian Wulff, asupra căruia planează de mai multe luni acuzaţii de abatere de la îndatoririle de serviciu.

Parchetul nu poate iniţia proceduri împotriva preşedintelui republicii decât dacă deputaţii Bundestagului /camera inferioară a parlamentului/ îi ridică imunitatea, notează AFP.

„După o verificare cuprinzătoare de noi documente, precum şi evaluarea unor articole în mass-media, parchetul din Hanovra consideră că există suficiente fapte provocând suspiciune de abatere de la îndatoririle de serviciu sau beneficii de profit” în legătură cu Wulff, a explicat într-un comunicat parchetul capitalei Saxonia Inferioară.

Wulff se află, începând de la mijlocul lunii decembrie, sub tirul criticilor mass-media germane care îl acuză de a fi profitat de poziţia sa de şef al guvernului din Saxonia Inferioară pentru a obţine avantaje financiare diverse, încercând apoi să acopere aceste afaceri.

Preşedintele german a fost criticat pentru că a ascuns un împrumut, a profitat de vacanţe gratuite la antreprenori bogaţi, încercând apoi să facă presiune asupra jurnaliştilor pentru a-i împiedica să facă noi dezvăluiri.

La mijlocul lunii ianuarie, justiţia germană a percheziţionat locuinţa fostului său purtător de cuvânt, concediat la 22 decembrie din cauza unor suspiciuni de corupţie pentru fapte comise între 2007 şi 2009. El era atunci purtătorul de cuvânt al lui Wulff, care era la rândul său şef al guvernului regional.

În Germania, funcţiile presedintelui sunt în mare parte onorifice, dar el este o autoritate morală.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.