Chişinău: Deputaţii nu au acceptat desfăşurarea alegerilor prezidenţiale la 15 martie

0

Deputaţii Partidului Liberal din parlamentul de la Chişinău nu au acceptat proiectul de hotărâre propus de şeful legislativului, Marian Lupu, de a fi organizate alegeri prezidenţiale la 15 martie.

Liberalii au condiţionat stabilirea datei cu identificarea unui candidat concret pentru această funcţie şi au cerut amânarea numirii datei alegerilor cu o săptămână.

Fără a identifica un candidat, riscăm să provocăm alegeri anticipate„, a declarat deputatul liberal Corina Fusu.

Pe de altă parte, celelate două partide din Alianţa pentru Integrare Europeană au susţinut stabilirea datei alegerilor, dar propunerea nici nu a fost supusă la vot pentru că liberalii au părăsit sala de şedinţe.

Marian Lupu a declarat că parlamentul trebuie sau să aleagă preşedintele în termeni rezonabili sau să fie dizolvat.

Trei parlamente ale Republicii Moldova au încercat fără succes să aleagă şeful statului din luna mai 2009. Şi actualul parlament a încercat să aleagă de două ori preşedintele, dar la prima tentativă nu a fost înregistrat niciun candidat, iar a doua a fost anulată de Curtea Constituţională pentru că deputaţii nu au respectat secretul votului.

Ulterior, liderii AIE au anunţat că vor organiza un referendum constituţional pentru a simplifica procedura de alegere a preşedintelui (în prezent acesta este ales cu votul a cel puţin 3/5 din numărul total de deputaţi).

Ulterior, aceştia au renunţat la această intenţie, care a provocat critici şi proteste din partea opoziţiei şi a unor reprezentanţi ai societăţii civile. Alianţa pentru Integrare Europeană a început deja consultările cu deputaţii independenţi pentru identificarea unui candidat neafiliat la funcţia de preşedinte.

Pe de altă parte, opoziţia comunistă a declarat că acest legislativ nu mai este legal şi cere dizolvarea acestuia şi organizarea de alegeri parlamentare anticipate.

loading...
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.