Parchetul din Roma a cerut trimiterea în justiţie a lui Berlusconi pentru fraudă fiscală

Parchetul din Roma a cerut joi (16 februarie 2012) trimiterea în faţa justiţiei a fostului premier Silvio Berlusconi în cadrul afacerii Mediatrade, împreună cu alte 11 persoane, între care fiul său Pier Silvio, pentru fraudă fiscală, au indicat surse judiciare citate de media italiene citate de AFP şi Efe.

Între cei 11 se mai numără şi Franck Agrama, un producător american care este considerat a fi un asociat „ocult” al fostului şef al Consiliului de miniştri. De asemenea, sunt vizaţi doi oameni de afaceri chinezi, Paddy Chan şi Catherine Hsu Chun.

Ancheta parchetului italian derivă din procedura iniţiată în urmă cu câteva luni la Milano, în nordul Italiei, cu privire la vânzarea şi cumpărarea de drepturi de difuzare de către cele trei canale ale grupului Mediaset, proprietate a familiei Berlusconi.

Magistraţii de la Roma au avut în vedere strict anii 2003 şi 2004, când Mediatrade-RTI /Reti televisive italiane/, filială a Mediaset deţinută 100% de acesta, avea sediul la Roma şi îşi depunea aici declaraţiile de impozit. Ar fi vorba de o evaziune de 10 milioane de euro prin facturi false în valoare de 220 de milioane de dolari emise în această perioadă.

Potrivit parchetului din Milano, grupul lui Berlusconi „majora” artificial preţul drepturilor de difuzare a filmelor cumpărate de societăţi-paravan aparţinându-i tot lui, la revânzarea lor către Mediaset.

Prin acest mecanism, grupul ar fi făcut profituri nedeclarate în străinătate şi şi le-ar fi scăzut pe cele obţinute în Italia, pentru a plăti impozit mai mic.

În procedura judiciară deschisă la Milano, separată de cea de la Roma, un judecător a estimat în octombrie, în cadrul unei audieri preliminare, că dovezile parchetului împotriva lui Silvio Berlusconi sunt insuficiente pentru a-l trimite în faţa justiţiei.

Un magistrat din Roma urmează acum să se pronunţe cu privire la solicitarea parchetului din capitala italiană.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.