Portugalia: grevă generală împotriva reformei pieţei muncii la 22 martie

0

CGTP, principala confederaţie sindicală portugheză, a lansat joi (16 februarie 2012) un apel la grevă generală pentru data de 22 martie, în semn de protest împotriva reformei pieţei muncii, lansată de guvernul de centru-dreapta în cadrul planului de sprijin financiar acordat Portugaliei de UE şi FMI, informează AFP.

Decizia a fost anunţată de secretarul general al CGTP, Armenio Carlos, după o reuniune a direcţiunii naţionale a centralei, potrivit agenţiei de presă Lusa.

Cele două greve generale precedente din Portugalia, care au avut loc în noiembrie 2010 şi noiembrie 2011, au fost organizate de CGTP, apropiată de Partidul Comunist, şi UGT, a doua confederaţie sindicală a ţării, mai moderată. Cele două centrale s-au divizat apoi pe subiectul reformei codului muncii dorită de guvernul de centru-dreapta, care a făcut obiectul unui acord cu patronatul şi UGT, dar pe care CGTP a refuzat să îl aprobe.

Acordul rezultat în urma dialogului social prevede o flexibilizare a pieţei muncii şi suprimarea a patru sărbători publice şi a trei zile de concediu pe an.

În afară de grevele generale, Portugalia a mai cunoscut în aceste ultime luni numeroase greve sectoriale şi mai multe manifestaţii împotriva măsurilor de austeritate impuse de planul de salvare financiară negociat cu UE şi FMI în mai.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.