Comisia Europeană va anunţa o decizie de întrerupere, nu suspendare, a plăţilor în cadrul programului POS-DRU

Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală, a afirmat vineri (17 februarie 2012) la Bucureşti că în curând Comisia Europeană va anunţa probabil o decizie de întrerupere şi nu suspendare a plăţilor în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU).

Vineri, serviciul de presă al CE a precizat că în următoarele zile Comisia Europeană va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POS-DRU), iar întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea de audit din România confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor regulamentelor pentru fonduri structurale.

Sunt nereguli sesizate de Autoritatea de Audit din România, în prezent Comisia Europeană evaluează impactul acestor nereguli constatate şi este foarte probabil să se adopte o decizie de întrerupere, subliniez, de întrerupere şi nu de suspendare a plăţilor”,a precizat comisarul european pentru agricultură şi dezvoltare rurală.

Acesta a dat asigurări că o eventuală decizie nu va avea nici un impact asupra rambursărilor acordate beneficiarilor proiectelor.

„Este vorba despre o relaţie bugetară financiară între Autoritatea de Management şi Comisia Europeană iar această eventuală decizie nu va avea nici un impact asupra rambursărilor către beneficiarii proiectelor”, a afirmat Dacian Cioloş.

„În raportul anual de control 2011, Autoritatea română de audit a identificat unele deficienţe majore ale sistemului de management şi control al Programului operaţional dezvoltarea resurselor umane. Aceste deficienţe se referă la procedurile de selecţie a proiectelor şi la cele de verificare de prim nivel. În conformitate cu prevederile Regulamentului pentru fondurile structurale, aceste deficienţe duc la o întrerupere a termenului pentru plata cererilor transmise de statul membru la Comisie pentru o perioadă maximă de 6 luni. Ca atare, în următoarele zile, directorul general al DG EMPL va emite o decizie de întrerupere a termenului de plată pentru cererile în curs.”

Întreruperea va fi ridicată de îndată ce Autoritatea română de audit confirmă că deficienţele au fost remediate, conform prevederilor regulamentelor pentru fonduri structurale. Autoritatea de management a luat toate măsurile necesare în vederea remedierii problemelor semnalate, iar Autoritatea de audit va reanaliza situaţia şi va prezenta noul său raport la Comisie cât de curând””, se menţionează în răspunsul CE la solicitarea Agerpres.

Potrivit executivului comunitar, întreruperea termenului de plată nu afectează implementarea proiectelor, pentru care Autoritatea de management poate continua să facă plăţi. CE este încrezătoare că autorităţile române tratează deficienţele semnalate cu seriozitate şi iau măsurile ce se impun şi că acestea vor duce la o reluare a plăţilor înainte de expirarea celor şase luni prevăzute de regulament.

Directorul general al Autorităţii de Management a Programului Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (AM-POSDRU), Carmen Ionel, a demisionat joi din funcţie. Decizia a survenit după ce premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a solicitat ministrului muncii, Claudia Boghicevici, să o demită pe Carmen Ionel din funcţia deţinută pentru management defectuos al Autorităţii.

„Doamna Carmen Ionel şi-a dat azi demisia din funcţia de director general al AM POSDRU. Conducerea ministerului a apreciat că problemele de management în cadrul AM POSDRU necesită regândirea întregii strategii de accelerare a absorbţiei de fonduri europene în domeniul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane”, preciza Ministerul Muncii într-un comunicat.

În luna decembrie, DG REGI (Directoratul general Politică Regională al CE) a reluat plăţile întrerupte pentru România în cadrul programului operaţional regional, iar în prezent nu sunt în discuţie posibile alte întreruperi sau suspendări de plăţi în acest domeniu.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.