EUR
4,76 RON
(-0.05%)
USD
4,20 RON
(-0.13%)
GBP
5,47 RON
(+0.13%)
CHF
4,20 RON
(-0.15%)
AUD
2,99 RON
(-0.56%)
CAD
3,18 RON
(-0.06%)
BGN
2,43 RON
(-0.04%)
RUB
0,06 RON
(-0.29%)
ZAR
0,30 RON
(-0.29%)
BRL
1,12 RON
(-0.79%)
CNY
0,63 RON
(-0.2%)
INR
0,06 RON
(-0.17%)

Website xenofob: Ministrul olandez de Externe încearcă să liniştească statele est-europene

0

Ministrul olandez de Externe, Uri Rosenthal, a încercat vineri (17 februarie 2012) să calmeze iritarea partenerilor săi din Europa de est, care protestează împotriva website-ului partidului de extremă dreapta PVV, unde cetăţenii olandezi sunt încurajaţi să posteze plângeri împotriva est-europenilor din Olanda, transmite AFP.

Ministrul Rosenthal i-a primit vineri pe ambasadorii statelor din Europa centrală şi de est, membre ale Uniunii Europene, anunţă ministerul olandez de Externe într-un comunicat. Anterior, ambasadorii acestor state au protestat împotriva website-ului antiimigraţie creat de partidul PVV, condus de Geert Wilders.

„Vizarea unui grup precis de persoane care trăiesc în Olanda constituie, în mod evident, un act de discriminare şi degradant prin intenţie şi scop„, se menţionează într-o scrisoare deschisă publicată marţi de ambasadorii din: Bulgaria, Republica Cehă, Estonia, Ungaria, Lituania, Letonia, Polonia, România, Slovacia şi Slovenia.

AFP menţionează că, la întâlnirea de vineri, şeful diplomaţiei de la Haga a exprimat aceeaşi poziţie ca şi primul ministru olandez, anume că website-ul creat de PVV nu are nimic de-a face cu guvernul.

„Ministrul le-a declarat ambasadorilor că website-ul ţine de responsabilitatea PVV„, se anunţă în comunicatul ministerului olandez de Externe.

„El a subliniat, de altfel, că guvernul său are o percepţie foarte pozitivă asupra contribuţiei lucrătorilor din Europa centrală şi de est la economia olandeză„, se mai afirmă în comunicat.

Purtătorul de cuvânt al ambasadei Poloniei, Janusz Wolosz, a declarat pentru AFP că ambasadorii şi oficialul olandez au avut „o discuţie foarte bună şi constructivă”.

„Domnul Rosenthal a fost foarte clar când a afirmat că acest website nu are nimic de-a face cu guvernul olandez„, a adăugat diplomatul polonez.

Partidul olandez PVV, formaţiune cu un discurs xenofob şi ultranaţionalist, a creat pe data de 8 februarie un website denumit „Raportaţi-i pe central şi est-europeni”, unde olandezii pot nota plângerile legate de est-europeni. Potrivit acestui partid, website-ul primeşte circa 10.000 de plângeri în fiecare zi.

loading...

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.