Alin Tişe lansează un apel public pentru susţinerea Mitropoliei Clujului

Preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Cluj, Alin Tişe, a lansat, luni (20 februarie 2012), un „Apel pentru păstrarea în hotarele statornicite a Mitropoliei Ortodoxe a Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului”.

El a declarat, într-un comunicat de presă, că fiecare membru al comunităţii are datoria să susţină Mitropolia.

„Este o datorie a noastră, a fiecărui membru al comunităţii, de a face tot ceea ce putem pentru a păstra Mitropolia condusă astăzi de ÎPS Andrei în hotarele pe care le-a statornicit regretatul Bartolomeu Anania. Clujul şi clujenii trebuie să păstreze această mitropolie, iar în acest sens am iniţiat o campanie publică de susţinere. Sper ca membrii comunităţii noastre să susţină această idee”, a menţionat, în comunicat, Alin Tişe.

Listele de susţinere prin semnături pot fi completate în mai multe locuri din Cluj, dar şi pe Facebook. Apelul lui Alin Tişe vine după ce Sfântul Sinod al Bisericii Ortodoxe Române (BOR) a decis ca o serie de eparhii să treacă de la Mitropolia Clujului la Mitropolia Ardealului.

Printre cei care au criticat decizia BOR se numără teologul Radu Preda şi sociologul Vasile Dâncu. De asemenea, preşedintele Academiei Române, Ionel Haiduc, consideră că Mitropolia Clujului, Albei, Crişanei şi Maramureşului n-ar fi trebuit să fie ruptă.

El a declarat că prin ruperea Mitropoliei Clujului este afectat şi testamentul ÎPS Bartolomeu Anania.

„Eu cred că atunci când s-a făcut Mitropolia Clujului nu s-a făcut întâmplător şi cred că Bartolomeu a avut motive serioase să susţină o asemenea idee, iar un lucru bine făcut e păcat să se strice. Poate e prea puţin timp de când s-a realizat ca să se revină şi să se facă această schimbare. Eu nu sunt direct implicat şi nici priceput în aceste subiecte, dar în calitate de clujean aş fi preferat să rămână lucrurile aşa cum sunt, adică Mitropolia cu centrul la Cluj să aibă o sferă mai largă de cuprindere. E oarecum un afront la adresa Clujului. Sunt de părere că era mai bine să lase lucrurile aşa cum sunt. Fără îndoială că testamentul lui Bartolomeu este afectat şi încălcat în acest mod. După moarte se mai gândeşte cineva la aşa ceva, să mai plătească poliţe?! Bartolomeu a fost un mare om, a fost un adevărat om al bisericii şi mă mir că tocmai din interior este subminat, subminată memoria lui la urma urmei. Încâlcite sunt căile Domnului, cum se spune!”, a menţionat academicianul Ionel Haiduc.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.