Asociaţie mondială a comerţului cu produse bio, până la finele lui 2012

Cei mai importaţi actori din agricultura bio la nivel mondial intenţionează să înfiinţeze, până la finele anului 2012, o Asociaţie mondială a comerţului cu produse bio, a declarat preşedintele Asociaţiei Operatorilor din Agricultura Ecologică – „Bio România”, Marian Cioceanu.

„Bio România face parte dintr-un grup de iniţiativă alături de cei mai importanţi actori bio din lume precum SUA, India, Brazilia, Argentina, care intenţionează să înfiinţeze, până la finele anului 2012, o Asociaţie mondială a comerţului cu produse bio. Aceasta se doreşte a fi un organism similar cu Organizaţia Mondială a Comerţului (OMC) pentru că sunt reglementări specifice în producţie, dar mai ales în comerţ şi de aceea a apărut aceasta necesitate”, a precizat Marian Cioceanu.

Acesta a subliniat că prin apariţia acestei asociaţii va fi mult mai uşor să se impună la nivel mondial coduri CAEN pentru produsele bio. „La ora actuală nu există codul CAEN pentru produsele bio, deci nici date statistice pe producţie, procesare, import, export, ceea ce îngreunează previziunile şi business-ul„, a arătat preşedintele Bio România.

De asemenea, Bio România a realizat primul ghid al investitorului străin pentru agricultura eco din România, în colaborare cu catedra UNESCO a Universităţii Bucureşti şi sub îndrumarea unor profesori din Elveţia.

„Este o primă ediţie de început acest prim ghid al investitorului străin pentru agricultura eco din România. Vom continua cu primul marketing al pieţei bio din România, atât ca producţie, procesare şi comercializare. Este o lucrare ambiţioasă, fără fonduri speciale, o radiografie a pieţei bio din România şi a tendinţelor ei pentru a putea orienta investitorii. Poate găsim şi o formă ca autoritatea să sprijine acest studiu ca un mijloc util prin care investitorii străini să vină să investească în România”, a spus Marian Cioceanu.

În privinţa exporturilor de produse bio, şeful Bio România a menţionat că în ultimii ani s-a înregistrat anual o creştere de 30%, care s-ar putea dubla până în 2015.

„În primul rând, consider că subvenţiile acordate pe suprafaţă împreună cu o subvenţie de nivel dublu pentru perioada de conversie ar face ca marii fermieri din agricultura convenţională să treacă, măcar parţial, în bio şi atunci cifra de afaceri şi exporturile bio se vor dubla. Piaţa mondială o cere, doar că trebuie producţie. De asemenea, dacă ajungem la o suprafaţă de 5% cultivată în sistem bio şi vor exista anumite facilităţi pentru IMM-uri în vederea stimulării procesării în sistem ecologic, precum şi pentru asociere şi comercializare prin grupuri de producători certificaţi este posibil să atingem exporturi de 1,5 miliarde de euro în 2015„, a subliniat Marian Cioceanu.

Potrivit acestuia, agricultura României este bizonală, putând fi efectuată nu numai în sistem intensiv, ci şi ecologic.

„Agricultura României este bizonală, una care se face în câmpie, după model american, de tip intensiv şi pe suprafeţe mari, dar din fericire se poate practica şi în sistem ecologic, unde există producţii rezonabile la hectar. Trebuie stimulată procesarea pentru a avea fabrici de pâine, de ulei, de lapte pentru a transforma materia primă”, a mai adăugat şeful Bio-România.

Potrivit estimărilor făcute de reprezentanţii MADR, România ar putea ajunge la exporturi de produse ecologice de peste 1,5 miliarde euro în următorii cinci ani, dacă acest sector va fi sprijinit de autorităţi, în condiţiile în care exporturile de astfel de produse au fost estimate la 200 de milioane de euro pentru 2011.

În ceea ce priveşte consumul intern de produse ecologice, acesta este estimat de asociaţia patronală la circa 80 de milioane de euro, jumătate din această valoare provenind din produsele româneşti, respectiv din miere, vin şi panificaţie, iar cealaltă jumătate din importurile realizate în special de marii retaileri. România deţine la ora actuală doar un procent din total consum produse ecologice, faţă de 6% în Germania.

Suprafaţa cultivată în sistem ecologic a crescut de la 260.000 hectare în 2010 la aproximativ 300.000 de ha în 2011, dar raportat la suprafaţa agricolă de nouă milioane de hectare este încă o suprafaţă nesemnificativă. Şi numărul operatorilor din agricultura ecologică a înregistrat o creştere în 2011, faţă de anii 2008-2010, ajungând la 10.000, cei mai mulţi deţinând însă suprafeţe mici şi animale puţine.

La fel ca în anii trecuţi, România continuă să exporte cu precădere cereale, miere, fructe de pădure şi foarte puţin produse procesate, precum brânzeturi, vinuri sau produsele de panificaţie.

Ţările europene sunt principalele pieţe de export ale României pentru produsele ecologice, Germania, Austria sau Belgia fiind printre ţările care importă masiv materie primă obţinută în sistemul ecologic autohton, dar şi principalele furnizoare de produse bio procesate pentru piaţa românească.

România este la a şasea prezenţă la BioFach, justificată de faptul că este în primele 20 de ţări din lume exportatoare de produse agricole certificate ecologic.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.