Benedict al XVI-lea a numit 22 de noi cardinali, printre care şi arhiepiscopul român Lucian Mureşan

Papa Benedict al XVI-lea a numit sâmbătă (18 februarie 2012) 22 de noi cardinali în Colegiul cardinalilor, printre care şi Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, informează agenţiile internaţionale de presă.

În cadrul celui de al patrulea consistoriu din pontificatul său, papa a înmânat inelul, bereta şi brâul roşu şi a acordat prestigiosul titlu de „prinţ al Bisericii” unui număr de 16 prelaţi europeni, la doi americani, unui canadian, unui brazilian, unui indian şi unui chinez din Hong Kong.

După ce a salutat asistenţa şi a citit din Evanghelie, papa Benedict al XVI-lea, sosit la basilica Sf Pentru pe platforma sa rulantă, a rostit o alocuţiune şi apoi a rostit numele celor 22 de cardinali.

Numai 18 cardinali care au mai puţin de 80 de ani vor putea vota în cazul unui conclav pentru alegerea succesorului lui Joseph Ratzinger. În prezent, din cei 125 de membri ai colegiului electorilor, 63 de cardinali au fost numiţi de Benedict al XVI-lea, iar restul de 62 de Ioan Paul al II-lea. În total, Colegiu cardinalilor numără 213 membri.

Numind şapte italieni cardinali, suveranul pontif german, care va împlini în aprilie 85 de ani, ridică numărul lor la 30 de electori. Numărul lor mare este considerat anormal de unele voci, întrucât dă şanse mai mari ca un italian să redevină papă, după pontificatele unui polonez şi unui german.

Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major de Făgăraş şi Alba Iulia, care s-a născut la 23 mai 1931 şi are peste 80 de ani, se numără printre cei patru noi cardinali care nu vor participa la un eventual conclav pentru alegerea unui nou papă, notează Reuters.

În aceeaşi situaţie se află prelatul Julien Ries, belgian, profesor de istorie a religiilor la Universitatea din Louvain, prelatul maltez Prosper Grech, profesor emerit la mai multe universităţi italiene, şi prelatul german Karl Becker, de la Universitatea Gregoriană din Roma.

În discursul rostit la începutul ceremoniei, Benedict a reamintit că culoarea roşie a beretei şi a brâului pe care îl poartă cardinalii simbolizează sângele pe care înalţii prelaţi trebuie să fie dispuşi să-l jertfească pentru a rămâne credincioşi bisericii.

„Noilor cardinali li se încredinţează misiunea iubirii: a iubirii pentru Dumnezeu, pentru biserică, a iubirii absolute şi necondiţionate pentru fraţii şi surorile lor chiar dacă aceasta presupune vărsarea propriului lor sânge„, a spus suveranul pontif.

„De asemenea, li se cere să servească biserica cu dragoste şi putere, cu transparenţa şi înţelepciunea profesorilor, cu energia şi puterea păstorilor, cu credinţa şi curajul martirilor”, a adăugat el.

Benedict al XVI-lea le-a cerut cardinalilor „să renunţe la stilul lumesc al puterii şi al gloriei”. „Dominaţie şi servitute, egoism şi altruism, posesiune şi generozitate, interes şi gratuitatea gesturilor: aceste logici profund opuse se confruntă în orice epocă şi în orice loc. Nu există niciun dubiu asupra căii alese de Iisus”, a atras atenţia suveranul pontif.

„Şi rugaţi-vă pentru mine, să pot să ofer în continuare poporului lui Dumnezeu înţelepciunea unei doctrine ferme şi să ghidez biserica cu o mână sigură şi umilă”, a spus Benedict în încheierea alocuţiunii sale.

Preafericitul Lucian Mureşan este cel de al treilea cardinal român din istorie. El este, totodată, primul român care a fost ridicat la rangul de Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma, în 2005. Până atunci, această biserică avea doar rangul de mitropolie. Noul cardinal face parte din Curia Romană, organism central de conducere al Bisericii Catolice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.