Când americanii salivează după profit, românii „se fac preş” în faţa lor

– Dacă vor continua politicile de mediu pe un ton la fel de nehotărât şi de o manieră la fel de bulversată ca şi până acum, România va pierde infinit mai mult. Va pierde fără drept de apel puritatea aerului, a apelor, a solului, va pierde, practic, calitatea elementului principal în susţinerea vieţii pe aceste meleaguri. Dar aşa e când politicieni fără conştiinţă arată că e mai important câştigul personal decât sănătatea şi chiar vieţile a milioane de semeni, că pentru o vilă cu piscină sunt gata să-şi vândă şi părinţii!

 

Roşia Montană e un tărâm al neînţelegerii şi al loviturilor sub centură, de ambele părţi ale baricadei. Temerile ecologiştilor şi ale unei bune părţi a populaţiei că poluarea fără margini va înghiţi totul în cale nu par să impresioneze autorităţile, mai sensibile la ideea că vor deveni, nu-i aşa, “creatoare” de locuri de muncă, dar şi beneficiare de venituri din impozite şi redevenţe – fie ele şi de râs, sub niveluri africane, cum se preconizează la noi.

Ca să nu mai vorbesc de posibila “cointeresare” nu tocmai ortodoxă a diverşilor potentaţi, de căre RMGC sau interpuşi ai acesteia. Aici, reprezentanţii autorităţilor au făcut tot ce le-a stat în putinţă pentru a preveni un alt fel de dezvoltare economică a zonei, în afară de domeniul minier.

Focul arde în continuare, mocnit, la Roşia Montană şi există temeri serioase că, în pofida opoziţiei acerbe, proiectul va fi demarat chiar în condiţiile utilizării tehnologiilor care vor otrăvi totul în jur.

Iată că, înainte de a se stinge conflictul sus amintit, e pe cale să izbuncească un nou scandal, de data aceasta în Moldova, unde o firmă de prospecţiuni geologice execută foraje de probă în zona Bârladului şi nu numai, în vederea identificării locaţiilor optime de exploatare a gazului de şist.  

Americanii de la Chevron salivează după profitul pe care l-ar putea obţine din aplicarea distructivelor metode de extragere a hidrocarburilor prin fracţionare hidraulică, motiv pentru care au participat la licitaţia pentru exploatarea depozitelor identificate în judeţele Bihor, Vaslui şi Constanţa, pe care au şi câştigat-o.

În condiţiile în care în Statele Unite şi în multe ţări din Uniunea Europeană este interzisă utilizarea acestei metode de extracţie, ba chiar şi Bulgaria a revocat aceleiaşi firme Chevron dreptul de exploatare a gazelor de şist, în România, ţara tuturor posibilităţilor, cei în cauză îşi vedeau, netulburaţi, de afacere.

Totuşi, la Bârlad, au apărut şi unele voci contra proiectului de exploatare, prin iniţiativa unui deputat din această urbe, pe numele lui Adrian Solomon, preşedintele filialei PSD.

Circa 2000 de semnături au fost strânse pe o petiţie adresată primarului Constantin Constantinescu. Atenţinoat în acest mod, acesta dă s-o scalde acum, cum că nu va fi de acord cu aşa ceva dacă se dovedeşte că metoda de exploatare este una atât de distructivă, deşi acelaşi primar era cât se poate de încântat că există în sfârşit “investitori” şi în zona atât de săracă a Bârladului. Alţii îl citează afirmând exact contrariul, de nici nu mai ştii ce să crezi.

Semn că războiul e pornit, au purces a apărea şi în presa locală articole care prezintă situaţia unilateral, în beneficiul firmei care urmează să exploateze zăcămintele.

Cotidianul “Vremea nouă” publică în numărul din 2 februarie a.c. un articol extrem de tendenţios la adresa celor care protestează vizavi de intenţiile de aplicare a unor tehnologii atât de distructive. Intitulat “Paranoia «gazelor» ia amploare la Bârlad!”, articolul e atât de greţos, încât e limpede că nişte bănuţi au prins a se mişca, chiar cu talent, spre anumite buzunare, spre a “facilita” o asemenea abordare. Autoarea, pe care e greu s-o suspectăm că n-a fost dispusă să facă un minimum de documentare în privinţa a ce scrie, îi “trage pe roată” pe semnatarii protestului şi pe iniţiatorul acestuia, arătând lucrurile din perspectiva firmei Chevron, pe care o zugrăveşte în culorile inocenţei.

Avem deci aşa: păduri rase cu desăvârşire, împotriva legii, de pe versanţi întregi de munte. Suntem acum cu 8% în urma Uniunii Europene la zone împădurite, deşi eram cu mult peste toate celelalte ţări ale continentului, acum 20 de ani!

Avem Delta Dunării făcută praf de braconaj şi de o exploatare cretină, sub protecţia unor legi la fel de cretine. Avem fondul cinegetic exploatat la sânge, mult peste ce spune legea. Avem Roşia Montană, unde o firmă de faţadă se ţine cu dinţii de o licenţă de exploatare deja expirată, pledând prin toate mijloacele, inclusiv cele mai perfide, pentru începerea exploatării şi deci a profiturilor de milioane de euro în propriul beneficiu.

Avem deschiderea guvernanţilor pentru exploatarea gazelor de şist în condiţiile unei tehnologii care garantează cutremure, poluare catastrofală, distrugerea straturilor de apă freatică, practic un dezastru ecologic.

Avem intervenţii tâmpite pe albiile râurilor, avem construcţii în zone inundabile. Toate puse în mişcare prin forţa banului, utilizat ca pârghie în cele mai veroase scopuri.

Avem, aşadar, toate condiţiile pentru un dezastru fără precedent în această ţară. Presupun că anumite grupuri de cetăţeni îşi freacă palmele de bucurie, cu ochii lucind a profituri incredibile în orice altă zonă a globului.

Avem alţi cetăţeni, care ar fi putut împiedica din faşă toate aceste ameninţări asupra viitorului copiilor din această ţară şi care, de asemenea,  se bucură de câştigul nesperat obţinut prin “comisioane” sau alte aranjamente lipsite de onoare, de onestitate, de responsabilitate.

Şi mai avem milioane de oameni şi alte zeci de milioane ce vor veni, cu toţii având un viitor incert, într-o lume din ce în ce mai cenuşie.

Dacă ar fi să extrapolez, folosind sistemul de valori al unor asemenea ipochimeni, aş fi  curios să aflu şi eu, pentru câţi bani ar fi în stare să-şi vândă familia cei care au consimţit la astfel de fărădelegi, contra unor “stimulente”. Cam cât m-ar costa, de exemplu, să calc în picioare progenitura unui asemenea monstru, eventual în faţa lui? Sau să-i otrăvesc zi de zi părinţii, obligându-l să privească aceste scene? Căci, în această lume a lor, care nu mai respectă nimic în afară de ban, sigur au şi aceştia un preţ…

 Ion SCUTARU

CITITI SI

Cum “se fac cărţile” în Occident: La noi nu merge, dar pe români îi putem contamina!

Citește și
3 Comentarii
 1. Adi spune

  Apropo de salivare si FRF- ul este interesat da o particica de profit.
  http://www.youtube.com/watch?v=GT6jFQReWCs

  Foarte interesant.

 2. Bodea Gheorghe spune

  Felicitari pentru articol.

 3. GOGONEL spune

  Domnilor dece va agitati atata noi romanii santem un fel de cobai mai avansti in slujba strainilor la care na au vandut pentru un pumn de arginti conducatorii vechi si noi pe care iam votat cu buna stiintaAcum supotam ce meritam, asa ca de ce ne mai plingem.Eu am niste pamant la SCROVISTEA / ilfov si daca gasesc un strain cu bani il dau sa faca ce vrea cu el.Poate sa il foreza sa extraga gaze,poate sa sape omina de nustiu ce.Este problema lui.Astia santem noi romanii nu ne intereseaza de viitorul copiilor si al nepotilor.ASTA ESTE ROMANIA LUI BASESCU …

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata