Carnea injectată, cel mai bine păstrat secret din industrie. Câtă pastramă dopată cu seringa mâncăm fără să ştim

– Mulţi evită salamurile, ca să scape de E-uri, dar în produsele premium apa, sarea şi polifosfaţii sunt introduşi pe scară largă prin tehnica numită „injectare”. După dopajul cu acul şi seringa, carnea rezistă în galantare şi trei săptămâni. Fie că e vorba de bacon, pastramă, pulpe de pui, piept dezosat sau carne macră de porc ori vită, odată ce e industrializată, trece prin procesul de injectare.

Informaţiile despre carnea injectată sunt încă vagi şi puţin vehiculate în România. Un scandal mare a izbucnit în Marea Britanie în urmă cu patru ani, când marile lanţuri de supermarket-uri au fost obligate să precizeze sortimentele care erau injectate.

Citeste si:  Crin Antonescu: Turcia - principalul partener economic al României după UE

La noi, declicul n-a sosit, fiecare român îngurgitând anual 10 kg de semipreparate, în medie, fără să aibă în vedere câtă carne este „dopată” cu seringa.

Injectarea cărnii în România e practicată pe scară largă, devenind uzuală. Cei care nu o fac au transformat subiectul în marketing, precizând pe ambalaje că marfa lor nu e injectată, dar cazurile sunt rarisime. În şcolile de profil alimentar, elevii învaţă tehnicile injectării ca lecţie obligatorie, scrie EVZ.ro.

Practic cumpărăm numai jumătate din cantitatea de carne pe care o plătim, restul e substanţa cu care a fost injectată: apă, sare, coloranţi chimici„, explică dr. Gheorghe Mencinicopschi, directorul Insitutului de Cercetari Alimentare din Bucureşti.

Citeste si:  În România, procentul obezilor este cel mai mic din UE

La fabricile de procesare a cărnii, se injectează mai ales costiţa şi pulpa. Bucăţile de carne sunt trecute printr-o maşinărie cu zeci de ace prin care curge melanjul chimic sărat.

„Denumirea tehnică este de saramură. În realitate nu este vorba numai de apă cu sare. Avem apă, avem sare, apoi polifosfaţi, caragenan, coloranţi, de obicei roşu carmin, şi nitriţi„, explică dr. Mencinicopschi.

Polifosfaţii şi caragenanul reţin apa în carne, o fac asftel să crească în greutate. Nitriţii sunt coloranţi indirecţi care au rol de conservare. Ei fixează mioglobina şi păstrează culoarea cărămizie a cărnii o perioadă mult mai mare de timp. „Carnea obişnuită, neinjectată, îşi păstrează culoarea două-trei zile. Cea injectată rezistă şi arată proaspăt şi trei săptămâni, chiar mai mult”, mai spune specialistul în nutriţie.

Citeste si:  Crin Antonescu, atac la Marko Bela şi Borbely Laszlo în problema UMF Târgu Mureş
Citește și
4 Comentarii
 1. Nitritu' spune

  Niste hoti (romanii) au „furat” meserie de la alti hoti ( „cu staif” ) , germanii !!!

 2. ela spune

  se poate trai si fara carne!

 3. PHISICIANU spune

  FINANCIARU m-a dat pe spate!

  nu m-a platit nimeni de vreo reclama dar e un mare pacat ca un colectiv de jurnalisti asa curajosi si directi si utili societatii civile de consumatori nu sunt cunoscuti prin astfel de reportaje traznet de realiste si netrucabile povestind despre ceea ce arde mai tare pe oricine oricand indiferent de vreo guvernare, politica etc.

  fiindca aici ne jucam cu viata oamenilor luati de fraieri consumatori inconstienti de consecintele pe termen lung adica atat cat sa nu se mai poata repara efectele secundare DEFINITIVE, ca nici mortii azi nu se mai descompun dar nici organismul nostru paradit cu buna stiinta de astia in goana dupa profit nu mai reactioneaza cum trebuia la nici cel mai slab microb sau bataie contra de vant in jur, ne autodistrug altii ca specie, ca nascuti pe aici nu prea mai avem sanse… pana nu ne cuceresc cu totul strainii adica sa ne poata schimba radical autoritatzili!

 4. Ilica Flavius spune

  Profit, doar asta conteaza pt toti! Restul nu mai conteaza…

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata