Serviţi, vă rog: felii de carne „crescute” în laborator! Sunt albe şi au gust fad

– Cercetătorii olandezi au folosit celule stem pentru a crea o fâşie de ţesut muscular cu scopul de a produce primul hamburger obţinut în laborator în a doua jumătate a acestui an, relatează BBC. Scopul cercetării este acela de a dezvolta o metodă mai eficientă de a produce carne, şi de a evita folosirea animalelor crescute în ferme.

La o întâlnire ştiinţifică din Canada, profesorul Mark Post (foto) a declarat că noul tip de carne sintetică ar putea reduce cu 60% impactul asupra mediului. „În acest fel am putea câştiga imens în termeni de resurse” a afirmat acesta.

Grupul de cercetare al profesorului Post din Universitatea Maastricht din Olanda a reuşit să crească în laborator mici fâşii de muşchi de aproximativ 2 cm lungime, 1 cm lăţime şi 1 mm grosime.

Acestea sunt albe şi au aspect de calamar. Pentru a obţine primul hamburger până în toamna următoare, acestea vor fi amestecate cu sânge şi grăsime artificială.

Costul producerii unui hamburger va fi de 200,000 lire, dar profesorul Post susţine că, odată principiul tehnic demonstrat, metodele de producţie se vor îmbunătăţi, iar costurile se vor reduce subtanţial. „Motivul pentru care facem acest lucru nu este acela de a obţine un produs viabil, ci de a demonstra că se poate” , a declarat acesta pentru BBC. „Din acest moment trebuie să investim multă muncă şi bani pentru a-l transforma într-un proces eficient şi profitabil din punct de vedere al costurilor.”

Dar de ce să folosim aceste metode tehnologice avansate când creşterea animalelor funcţionează foarte bine de sute de ani? Deoarece specialiştii în alimentaţie consideră că actualele metode de producţie nu mai sunt sustenabile.

Unele estimări arată că producţia de hrană va trebui să se dubleze în următorii 50 de ani pentru a susţine necesităţile unei populaţii în creştere. Mai mult, procesul va fi îngreunat de schimbările climatice, de micşorarea rezervelor de apă şi rata crescută a urbanizării.

Profesorul Sean Smukler de la universitatea British Columbia a afirmat, la rândul său, că încercarea de a susţine cererea de carne din Asia şi Africa va fi foarte dificilă, deoarece aceasta se va accelera pe măsură ce vor creşte standardele de viaţă. În asemenea condiţii, carnea obţinută în laborator poate fi o soluţie bună, consideră acesta.

„Ne va ajuta să reducem presiunea asupra terenurilor” a mai declarat acesta pentru BBC News. „Orice soluţie care ajută ca terenurile să nu fie transformate în zone agricole nu poate fi decât un lucru bun. Ne apropiem deja de un punct critic în ceea ce priveşte disponibilitatea pământului arabil” a afirmat acesta.

La un moment dat, carnea obţinută în laborator ar putea să devină mai eficientă decât cea obţinută prin metoda clasică, conform afirmaţiei profesorului Post. În acest moment, pentru 15 grame de proteină animală se consumă 100 grame de proteină vegetală (necesară ca hrană pentru porci sau vaci), cu o eficienţă de 15%. Carnea sintetică ar putea fi produsă cu un echivalent de eficienţă energică de 50%, consideră profesorul.

Aşadar, ce gust va avea un hamburger-ul sintetic?

„La început va avea un gust fad, susţine profesorul Post. Vom fi nevoiţi să lucrăm la alt nivel pentru a încerca să înţelegem care sunt componentele responsable cu producerea gustului şi să analizăm compoziţia fâşiilor pentru a vedea dacă putem să schimbăm ceva la acest aspect.

Prof Post a mai afirmat că, în cazul în care tehnologia aceasta ar avansa, ea ar putea reduce numărul de animale măcelărite în momentul actual în fermele de creştere.

În schimb, David Steele, preşedinte al Earthsave Canada, a afirmat că aceleaşi efecte ar putea fi obţinute dacă oamenii ar consuma o cantitate mai redusă de carne.

„Cred că aceasă nouă abordare tehnică va aduce avantaje pentru mediu şi pentru animalele crescute în fermă, dar e destul de clar că alternativele au şi ele avantaje substanţiale pentru mediu şi pentru protecţia animalelor”.

Dr. Steele, care este şi specialist în bilogie moleculară, a afirmat că este şi el preocupat că se va ajunge la niveluri nesănătoase de antibiotice şi chimicale antifungice care vor fi necesare pentru a întârzia procesul de putrezire a cărnii sintetice.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.