EUR
4,84 RON
(-0.01%)
USD
4,08 RON
(-0.31%)
GBP
5,37 RON
(-0.44%)
CHF
4,48 RON
(+0.14%)
BGN
2,47 RON
(-0.31%)
BYN
1,67 RON
(+0.03%)
CAD
3,07 RON
(-0.08%)
RSD
0,04 RON
(+0.04%)
AUD
2,94 RON
(-0.06%)
JPY
0,04 RON
(-0.29%)
CZK
0,18 RON
(+0.58%)
INR
0,05 RON
(-0.21%)

Noul statut al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti le dă acestora garanţia că Armata nu îi discriminează şi nu îi abandonează

Noul statut al soldaţilor şi gradaţilor profesionişti le dă acestora garanţia că Armata nu îi discriminează şi nu îi abandonează, a declarat, luni (20 februarie 2012), ministrul Apărării Naţionale, Gabriel Oprea.

El a subliniat că o direcţie prioritară a MApN în 2011 a fost îmbunătăţirea statutului ”celei mai numeroase categorii de personal a Armatei”, soldaţii şi gradaţii profesionişti, prin modificarea şi completarea Legii nr. 384 din 2006.

”Cei care luptă pentru apărarea ţării trebuie să primească din partea societăţii recunoaşterea pe care o merită. Legea privind statutul soldaţilor şi gradaţilor profesionişti face dreptate celor care erau până anul trecut încadraţi ca voluntari. Această categorie nu doar a primit o altă denumire, ci un statut modern şi necesar. Soldaţii şi gradaţii profesionişti au garanţia că Armata nu îi discriminează şi nu îi abandonează la vârsta la care alţii abia ating apogeul carierei. Ei se vor putea bucura de o serie de înlesniri şi facilităţi similare camarazilor lor şi vor simţi cu adevărat că reprezintă o instituţie de elită a societăţii româneşti. La intrarea în vigoare a noii legi, în luna ianuarie 2012, denumirea de ‘soldaţi şi gradaţi voluntari’ a fost înlocuită cu cea de ‘soldaţi şi gradaţi profesionişti’, pentru că asta sunt ei în esenţă, militari profesionişti, iar vârsta până la care aceşti militari pot lucra în Armată a crescut de la 45 la 50 de ani”, a explicat ministrul beneficiile legii.

De asemenea, Oprea a afirmat că urmare a noilor reglementări soldaţii şi gradaţii profesionişti beneficiază, în condiţiile legii, de locuinţă de serviciu şi de locuinţă de intervenţie, cu scutire de la plata chiriei.

”Am fost sprijinit în acest demers de toate forţele politice din Parlamentul României şi vreau să mulţumesc, în mod deosebit, domnului ministru Meleşcanu şi celorlalţi miniştri, indiferent de partidul din care fac parte, membrilor Comisiilor pentru apărare, deoarece, fiind o problemă de interes naţional, au sprijinit o instituţie fundamentală a statului, Armata României”, a menţionat Gabriel Oprea, la bilanţul MApN pe 2011.

În ceea ce priveşte ajutorarea personalului Armatei aflat în dificultate şi a familiilor militarilor, ministrul Apărării a spus că s-a acţionat cu prioritate pentru îmbunătăţirea cadrului normativ şi pentru rezolvarea problemelor răniţilor şi invalizilor, dar şi pentru sprijinirea familiilor şi urmaşilor eroilor căzuţi la datorie în teatrele de operaţii şi în timpul executării misiunilor de instruire pe teritoriul naţional.

”Armata României a pierdut, în anul 2011, doi militari aflaţi în misiune în Afganistan, sublocotenenţii post-mortem Cătălin Ionel Marinescu şi Constantin Laurenţiu Lixandru. Am spus de multe ori că marea familie a Armatei Române se defineşte prin unitate şi solidaritate. Noi avem un angajament şi o datorie de onoare faţă de toţi camarazii noştri şi faţă de familiile lor. Nimeni nu este lăsat în urmă şi nimeni nu este uitat la greu. Din acest motiv, am acordat sprijin celor care au o situaţie specială şi am susţinut cu tot devotamentul familiile eroilor noştri. Fără a spune vorbe mari, am acţionat astfel încât aceste familii greu încercate să simtă respectul şi ocrotirea noastră, să simtă că sunt parte a marii familii a Armatei României. Soţiile eroilor noştri au fost angajate în Armată, sunt cadre militare apreciate şi respectate. Împreună cu copiii eroilor, răspund de fiecare dată, cu drag, invitaţiilor de a ne fi alături la momentele de sărbătoare”, a mai spus Gabriel Oprea, care le-a cerut celor prezenţi în sală să ţină un moment de reculegere în memoria celor doi eroi din Afganistan.

El a mai spus că dacă în 2010 o parte a eforturilor MApN a fost de a-i asigura pe militarii pensionari că nu vor fi nedreptăţiţi prin noua lege a pensiilor, în 2011 procesul de revizuire a trebuit finalizat.

”Ambele demersuri au fost extrem de dificile, dar am reuşit să le ducem la bun sfârşit. Ca ministru mi-am onorat promisiunea, aceea de a nu scădea nicio pensie mai mică de 3.000 de lei pentru stagiu complet, ci toate acestea au crescut în urma revizuirii. Armata şi-a onorat datoria: aceea de a avea grijă de pensionarii militari şi de a le garanta statutul, locul şi rolul pe care le merită în societatea românească. Ministerul a reuşit informatizarea unei întregi arhive ţinute până acum doar pe hârtie. La finalul acestui proces, au crescut pensiile pentru majoritatea covârşitoare a pensionarilor militari, fie că este vorba de militarii în rezervă cu o carieră militară completă sau de cei cu o carieră militară incompletă”, a spus Gabriel Oprea.

Ministrul a precizat că, în prezent, pe baza deciziilor de revizuire, din totalul celor circa 76.000 de pensionari ai MApN, la peste 90% le-au crescut pensiile, fiind vorba de aproape 70.000 de pensionari. Oprea a spus că în medie pensiile pentru militarii în rezervă au crescut cu 34%.

”Sigur, ne-am fi dorit să crească toate pensiile pentru cadrele militare în rezervă şi regretăm că sunt circa 6.000 de pensionari militari cărora le-au scăzut pensiile în urma revizuirii. Au existat în ultimii doi ani o serie de încercări prin care s-a dorit punerea sub semnul întrebării a eforturilor şi a rezultatelor ministerului în privinţa pensiilor. În ciuda tuturor acestor tentative, am demonstrat că ne respectăm cuvântul dat. Iar cei care primesc astăzi pensia mărită înţeleg cel mai bine acest lucru”, a explicat Oprea, subliniind că ministerul a fost şi rămâne de aceeaşi parte a baricadei cu pensionarii militari în ceea ce priveşte apărarea drepturilor lor.

Totodată, ministrul a ţinut să sublinieze că procesul de revizuire a pensiilor rămâne deschis, astfel că până în anul 2014, pensionarii militari pot aduce, în beneficiul lor, noi documente cu veniturile realizate, fapt ce va duce la creşteri ale pensiei, prin luarea în considerare, retroactiv, şi a acestor drepturi.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata