Perioada de exploatare a celei mai vechi centrale nucleare din Spania va fi prelungită

Ministrul spaniol al Industriilor, Jose Manuel Soria, a anunţat sâmbătă (18 ebruarie 2012) că perioada de exploatare a celei mai vechi centrale nucleare din Spania va fi prelungită cu încă cinci sau chiar şase ani, o decizie pe care ecologiştii o consideră „iresponsabilă”, transmite AFP.

„Nu ne puteem permite să subutilizăm resursele energetice”, a explicat ministrul, în contextul în care Spania ar putea recădea în recesiune în acest trimestru şi a adoptat măsuri de austeritate pentru reducerea deficitului bugetar. „Trebuie să găsim un bun mix, o bună combinaţie între diferitele surse de energie”, a insistat oficialul spaniol.

Centrala nucleară de la Garona a intrat în exploatare în anul 1971, fiind prima centrală de acest fel construită în Spania. Mai multe organizaţii ecologiste, printre care şi Greenpeace, au cerut în trecut închiderea ei, prezentând-o ca fiind „sora geamănă” a centralei japoneze de la Fukushima, unde a avut loc o explozie anul trecut, în luna martie, în urma unui seism urmat de tsunami.

Una dintre principalele organizaţii ecologiste spaniole, „Ecologistas en accion”, a emis un comunicat în care consideră „iresponsabilă menţinerea în exploatare a unei centrale vechi, construită înaintea învăţămintelor rezultate din principalele accidente nucleare (…) şi care suferă de probleme nerezolvate”.

Centrala de la Garona ar fi urmat să-şi înceteze activitatea la 1 aprilie 2013, după ce fostul guvern socialist i-a prelungit în anul 2009 durata de viaţă cu patru ani, pentru a se reduce dependenţa faţă de importurile de petrol.

În prezent, Spania dispune de şase centrale nucleare. În anul 2011, Parlamentul spaniol a adoptat o lege care suprimă limitarea duratei de viaţă a centralelor nucleare la 40 de ani, permiţând astfel prelungirea exploatării acestora.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.