Protest al minerilor disponibilizaţi, la sediul CNH Petroşani

Câteva zeci de mineri disponibilizaţi de la exploatările de cărbune din Valea Jiului au pichetat, luni (20 februarie 2012), sediul Companiei Naţionale a Huilei din Petroşani, solicitând achitarea ultimei tranşe din plăţile compensatorii pe care ar fi trebuit să le primească încă din decembrie 2011.

Foştii mineri au transmis notificări către primul ministru, Ministerul Economiei şi preşedintele României, în care solicită sprijin în rezolvarea problemei cu care se confruntă.

„Am decis să ne adresăm premierului, ministrului Economiei şi preşedintelui ţării şi să le solicităm să se implice în soluţionarea problemei pe care o au 900 de mineri disponibilizaţi în luna octombrie. Oamenii nu şi-au primit cea de-a treia tranşă din plăţile compensatorii şi au nevoie de acei bani”, a declarat preşedintele Ligii Sindicatelor Miniere Valea Jiului, Zoltan Lacatas.

Liderul sindical a explicat că disponibilizaţii sunt atenţi şi la decizia care ar putea fi luată de Comisia Europeană, cel mai probabil pe 22 februarie, în ceea ce priveşte permisiunea dată statului român pentru subvenţionarea minelor de huilă aflate în procedură de închidere până în anul 2018.

Un acord în acest sens ar deschide şi posibilitatea de achitare a plăţilor compensatorii pentru minerii care au fost concediaţi colectiv la 1 octombrie 2011. Valoarea acestor plăţi se ridică la circa 7 milioane de lei.

Pichetarea sediului CNH Petroşani va fi reluată din 23 februarie, dacă disponibilizaţii nu vor primi un răspuns favorabil.

Până acum au fost achitate două din cele trei tranşe prevăzute pentru plăţile compensatorii, dar numai după ce o parte dintre foştii mineri au organizat acţiuni de protest, inclusiv greva foamei.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.