Se poate şi să fim minunaţi!

[block]1[/block]

– Am tot scris despre lucruri şi stări de fapt negative. Despre chestiuni care ar trebui radical schimbate, despre oameni, fapte, locuri, epoci, autorităţi şi alte alea – naşpa cu toatele. Nefiind totuşi o fire preponderent negativă, mă tot gândesc de la o bucată de vreme că ar trebui să mai arăt şi binele. Şi m-am hotărât, abrupt şi opintit, să încep de azi.

Acum ceva săptămâni scriam despre o cocoană  de la o casă a unuia din cele două magazine Praktiker din Iaşi, care întâmpină cumpărătorii cu o perpetuă privire batjocoritoare, indiferent de vreme, anotimp, program TV sau număr de clienţi. Iată totuşi că se poate şi altfel. Oooo, daaaaa! Şi încă ce bine!
La magazinul Kaufland din Podul de Piatră este o altă „tanti”, tot la casa de marcat, care pur şi simplu îţi poate înveseli ziua, dacă ai norocul să intri la casa unde lucrează ea. Fiinţa aceasta este pur şi simplu o esenţă a bunătăţii, a înţelegerii, a amabilităţii naturale, din inimă. Te primeşte întotdeauna cu un zâmbet minunat, cald şi sincer, care-i luminează faţa şi îţi înseninează şi ţie, cumpărător grăbit, ziua.  După ce-ţi dă bineţe, în calitatea ei de gazdă, cu o politeţe fără cusur şi absolut naturală, te serveşte cât mai rapid şi elegant cu putinţă; ba mai face şi o glumiţă ori două, la fel de elegante, dacă are ocazia, numai ca să-ţi mai descreţească puţin fruntea.
Această tânără, Iliana e prenumele ei, fără a fi vreo frumuseţe răpitoare, fără să emane o sexualitate care să te dea pe spate ca mascul, dar neavând nici pe departe un aspect respingător, pare o fiinţă din altă lume, printre figurile posomorâte sau obosite din jur şi reuşeşte să readucă zâmbetul pe faţa celor mai mulţi dintre clienţii care trec pe la ea, ceea ce nu e puţin lucru. E pur şi simplu un om frumos, un suflet candid, o rază de soare. Am remarcat aceste lucruri de fiecare dată când am vizitat magazinul şi s-a nimerit s-o pot observa la lucru.
Am stat astăzi la o coadă de aproape două ori mai mare decât cele din jur, numai pentru a o revedea – eram cu soţia, nu vă gândiţi la prostii – şi a simţi iarăşi prin porii spiritului bonomia şi afecţiunea pură, nedisimulată, emanată de această simplă dar minunată salariată a unui lanţ de supermarketuri.

O felicit din toată inima pentru felul ei de a fi şi îi urez să aibă parte numai de fericire şi noroc, pe cât de larg şi frumos e surâsul care-i înnobilează în permanenţă privirea. Dacă aş avea o societate comercială, un magazin al meu, cât de modest, aşa mi-aş dori să arate colaboratorii (angajaţii) firmei.
Precizări:
1. Aceste gânduri trebuie luate ca o părere. Ele nu consituie sub nici o formă o reclamă la supermarketul amintit. Cel mult, ele pot fi o reclamă gratuită, dar pe deplin meritată, a unui suflet frumos.
2. Nu, nu caut să-i intru în graţii tinerei doamne, deşi m-aş simţi onorat s-o cunosc mai bine.
3. Voi mai scrie de bine, fără rezerve ori rabat la cuvinte frumoase, despre oricine şi orice consider că merită.
Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.