Secretul celor 3,7 miliarde euro de care România riscă să nu se mai atingă

– „Deficienţe majore de management şi control” constate în cadrul Programului operaţional vizând dezvoltarea resurselor umane (POSDRU) ar putea conduce la o întrerupere a plăţilor către România.

„Este foarte probabil ca în zilele următoare să fie luată decizia privind întreruperea plăţilor pentru România în programul POSDRU”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Leonard Orban.

El a mai adăugat că este vorba de o întrerupere, nu de o suspendare şi poate fi ridicată imediat ce se constată îmbunătăţiri în sistem, aceste îmbunătăţiri constatându-se pe baza unui document formulat de Autoritatea română de Audit.

Este al doilea „incident” în decurs de un an ce are legătură cu fondurile europene, pentru România. Anul trecut, în vară, ca urmare a sesizării unor nereguli la achiziţiile publice, decontarea cheltuielilor pentru Programul regional operaţional au fost sistate pentru şase luni, scrie România Liberă.

Care sunt cauzele care ar putea bloca acest program? Printre problemele sesizate de Autoritatea de Audit şi transmise Comisiei se numără procedurile de selecţie a proiectelor.

Reprezentanţii patronatelor din România consideră că birocraţia excesivă şi neasigurarea unei transparenţe corepsunzătoare în etapele de aplicare pe proiecte sunt cauzele principale care au condus la deficienţe în derularea programului.

„Nu au fost comunicate încă problemele punctuale semnalate în acest program. Am auzit însă de proiecte de cinci milioane de euro cu fonduri structurale în care au fost şcoliţi 50-70 de cursanţi. Poate a fost vorba de şcolarizarea unor piloţi de avioane supersoanice, altfel nu se explică. De altfel, chiar autorităţile de control vorbesc de deficienţe în selectarea proiectelor”, a declarat vicepreşedintele Aliantei Confederaţiilor Patronale din România, Dan Matei Agathon.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.