Taţii trec la schimbat scutece. O directiva europeană se aplică şi în România, de la 1 martie

De la 1 martie, amandoi parintii vor fi obligati, oficial, sa aiba grija de bebelusul lor. Concret, din concediul de un an, pe care mama sau tatal si-l poate lua pentru cresterea nou-nascutului, cel putin o luna ii va reveni celuilalt partener.

Romania pune astfel in aplicare o directiva europeana care spune ca si tatal, mai mult absent in viata celui mic, trebuie sa-i schimbe scutecele si sa-i faca piureuri de fructe din cand in cand.

Macar o luna din concediul de un an al mamelor, le va reveni obligatoriu tatilor.

Citeste si:  Ioan Botiş: Nici o mămică nu va fi concediată pe timpul concediului de creştere a copilului

In acest timp, mama va merge la munca si nu va mai primi in acea perioada indemnizatia de crestere a copilului, dar, in schimb, partenerul ei va beneficia de acest drept, calculat dupa aceeasi regula: 75 % din media veniturilor nete, realizate in cele 12 luni dinaintea nasterii copilului.

Noua reglementare se aplica pentru copiii nascuti dupa 1 martie 2012. Tatii care au deja bebelusii acasa par impacati cu ideea, dar nu se stie cum vor reactiona cei care se vor trezi intr-adevar singuri acasa, cu pruncul in brate.

Citeste si:  Telverde pentru copii şi adolescenţi cu conduită autodistructivă - 116 123

Indemnizatia de crestere a copilului nu poate depasi 3.400 de lei si, pana acum, putea fi luata ori de mama, ori de tata, dupa cum isi dorea fiecare cuplu in parte, relatează Protv.ro.

Informaţia a inflamat mediul online, mămicile „forumiste” declarându-se nemulţumite de iniţiativă.

„Sunt de-a dreptul scandalizată. Tot tatăl o să şi alăpteze? Sper totuşi să fie câteva portiţe de ieşire”, spune Alexandra B., o viitoare mămică. „Adică vor fi obligaţi taţii să stea acasă o lună? Mi se pare o prostie. Aşa, concediul mamei va fi de 11 luni”, zice şi Sara F. În timpul în care tatăl preia responsabilităţile casnice, mama va merge la muncă şi nu va mai primi în acea perioadă indemnizaţia de creştere a copilului, dar, în schimb, partenerul ei va beneficia de acest drept, calculat după aceeaşi regulă: 75 % din media veniturilor nete, realizate în cele 12 luni dinaintea naşterii copilului.

Citeste si:  Fotbal - Liga I: Steaua - FC Botoşani 4-0
Citește și
1 Comentariu
  1. ion spune

    singura probleme, daca se va aplica obligatoriu si in romania , va fi legata de toata umblatura cu adeverintele de salariu si celelalte hartogarii, pentru o luna de zile

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata