1,5 milioane de euro sifonaţi din Sănătate. Cum s-a produs frauda

– Curtea de Conturi a stabilit că sistemul informatic al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, care a picat acum un an, s-a dovedit a fi o gaură neagră pentru bugetul instituţiei.

Ultimul raport al Curţii de Conturi – referitor la modul în care a fost gestionat bugetul de stat în 2010 – confirmă dezvăluirile făcute de „Adevărul” încă de anul trecut: Sistemul Informatic Unic Integrat (SIUI) al Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate (CNAS) a fost prost conceput şi executat. Din această cauză, susţin auditorii, bugetul instituţiei a fost prejudiciat cu peste 1,4 milioane de euro.

Citeste si:  Muzeul Bucovinei şi Primăria Suceava vor adera la proiectul rutei culturale ''Pe urmele Habsburgilor''

În replică, preşedintele CNAS, Lucian Duţă, susţine că sistemul informatic – care a înghiţit iniţial peste 120 de milioane de euro – a fost îmbunătăţit între timp. Duţă nu a precizat şi câţi bani au mai fost cheltuiţi pentru această „îmbunătăţire”.

SIUI a pornit cu stângul încă de la început. Potrivit Curţii de Conturi, contractul pentru realizarea sistemului informatic al CNAS a fost încheiat „fără a se respecta în totalitate prevederile legale şi cele conţinute în caietul de sarcini referitoare la tipul de contract, finanţare, condiţiile de predare, condiţiile de rambursare”. În plus, prin contract nu ar fi fost calculaţi indicatori privind performanţa economică.

Citeste si:  CNAS: Peste 3,8 milioane de pacienţi au iniţializat dosarul electronic de sănătate

Raportul mai menţionează că, pe parcursul derulării contractului, CNAS a renunţat la mai multe componente ale sistemului informatic. Cu toatea acestea, costurile nu s-au redus. Sumele tăiate iniţial au fost realocate apoi aceluiaşi sistem.

În plus, conform Curţii de Conturi, CNAS a pompat în SIUI şi o parte din sumele care ar fi trebuit folosite pentru bunuri şi servicii. Chiar şi aşa, sistemul a fost realizat cu mare întârziere: în şase ani, în loc de doi cât prevedea contractul iniţial. Iar şefii CNAS au invocat nu doar multiplele schimbări legislative, ci şi „insuficienţa resurselor financiare”, scrie Adevărul.ro.

Citește și
1 Comentariu
  1. bunul simt spune

    Si nu-l demite nimeni pe presedintele CNAS ?

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata