Femeile sunt mai apreciate la locul de muncă, dar bărbaţii sunt cei promovaţi

Femeile sunt apreciate la locul de muncă, li se recunosc calităţile, dar când este vorba de a fi promovate, este ales cel mai adesea un bărbat, a declarat, luni (20 februarie 2012), reprezentantul Fundaţiei Pestalozzi, Marilena Andrei, prezentând unele dintre cele mai frecvente tipuri de discriminări de gen întâlnite în derularea proiectului strategic Ş.A.N.S.A. (Şansă – Acceptare – Nevoie – Siguranţă – Acces la muncă).

Proiectul este finanţat de Fondul Social European (FSE) prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” (POSDRU) cu o valoare totală de 7.563.119 lei, iar beneficiarul este agenţia de comunicare Media One, în parteneriat cu Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale (MMFPS), Fundaţia Pestalozzi şi provincia italiană Perugia.

Echipa proiectului a organizat câte o „Săptămână a Egalităţii de Şanse” în toate cele opt regiuni de dezvoltare ale ţării, constând în târguri pentru oferte de muncă, în special pentru grupurile sociale aflate la risc de discriminare, precum şi ateliere de lucru, dezbateri publice şi mese rotunde, cu participarea autorităţilor publice locale şi centrale, structurilor specializate în ocuparea profesională, angajatori, societatea civilă şi mass media.

„La Bucureşti, între 20 şi 24 februarie, are loc cea de-a opta şi ultima reuniune regională a campaniei de egalitate de şanse, iar structura va fi aceeaşi ca şi în celelalte zone. În primele două zile, ateliere de lucru cu reprezentanţi ai ONG-urilor, instituţiilor publice locale, operatorilor economici, sindicatelor şi patronatelor precum şi a reprezentanţilor mass media. Miercuri – târg al locurilor de muncă, joi şi vineri – dezbatere publică pe marginea legislaţiei şi masă rotundă privind rolul mass mediei în promovarea egalităţii de şanse şi, mai ales, în identificarea modalităţilor de eliminare a stereotipurilor”, a declarat Cristina Mereuţă, expert Egalitate de şanse, Media One.

Întrebată dacă, pe parcursul derulării campaniei itinerante, a constatat diferenţe regionale, Cristina Mereuţă a confirmat existenţa acestora în legătură cu cunoaşterea şi aplicarea legislaţiei, dar şi al atitudinii individuale faţă de rolul femeii în societate şi modul în care participă la piaţa muncii.

„Cele mai liberale, cele mai puţin conservatoare din perspectiva acesta sunt cele din vest, iar cele mai conservatoare le considerăm pe cele din estul şi centrul ţării, dar sunt aprecieri care nu se pot substitui unui studiu sociologic”, a afirmat reprezentantul Media One.

Acesta a subliniat că numărul de locuri de muncă ofertate la cele şapte târguri de până acum a fost în mod evident influenţat de starea economică a regiunii respective.

„Am avut târguri ale locurilor de muncă la care au participat şi 70 de angajatori, dar şi 17. Au fost situaţii când, invitaţi fiind, unii angajatori refuzau spunând că se pregătesc să facă restructurări, aşa că nu se pune problema unor oferte de locuri de muncă. Situaţii de genul acesta am întâlnit în regiunile de dezvoltare Nord-Vest şi Sud-Est, respectiv Suceava şi Buzău„, a precizat, luni, Diana Gorun, Project Assistant.

Potrivit datelor comunicate de aceasta, la cele şapte târguri ale locurilor de muncă au participat circa 250 de angajatori şi au fost peste 2.000 de vizitatori din grupul-ţintă, persoane potenţial supuse discriminării pe bază de sex.

Dificultăţi majore întâmpină tinerii absolvenţi pentru ei că nu au experienţă, iar angajatorii solicită o experienţă minimală în muncă”, a adăugat Cristina Mereuţă.

Proiectul Ş.A.N.S.A. a demarat în martie 2011, are o durată de implementare de 24 de luni, şi va fi continuat prin transferarea în România a unor cazuri de succes din Uniunea Europeană, cum ar fi acel din Austria care presupune o consiliere individuală a beneficiarilor de ajutoare sociale, cărora trebuie să li se faciliteze constant accesul pe piaţa muncii.

Luni, la Bucureşti, a început „Săptămâna Egalităţii de Şanse”, eveniment itinerant organizat în cadrul proiectului Ş.A.N.S.A. care vizează creşterea gradului de conştientizare şi informare la nivel social în direcţia promovării pe termen lung a principiului egalităţii de gen şi şanse pe piaţa muncii.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.