Financial Times, despre planul de salvare al Greciei: „Asistăm la prima strategie de suicid asistat din UE”

– Strategia Germaniei pentru Grecia pare să vrea să le facă viaţa grecilor atât de insuportabilă încât aceştia să ceară ei înşişi să iasă din zona euro, o strategie de suicid asistat în „prima colonie a zonei euro”, scrie editorialistul Financial Times Wolfgang Munchau.

„Strategia germană pare să urmărească să facă viaţa grecilor atât de insuportabilă, încât aceştia să vrea singuri să iasă din uniunea monetară. În mod cert, Merkel nu vrea să fie prinsă cu arma crimei în mână. Este o strategie de suicid asistat, una extrem de periculoasă şi iresponsabilă”, scrie editorialistul Financial Times.

Afirmaţiile dure ale editorialistului vin în urma declaraţiilor de săptămâna trecută ale ministrului german de Finanţe, Wolfgang Schauble, potrivit cărora Grecia ar trebui să amâne alegerile, programate pentru luna aprilie, ca o condiţie pentru un nou ajutor extern.

„Ne aflăm într-un punct în care succesul nu mai este compatibil cu democraţia. Guvernul german vrea să împiedice o alegere democratică ‘greşită’. Similară este şi sugestia de a lăsa alegerile să se desfăşoare, dar să existe o largă coaliţie politică indiferent de rezultat. Zona euro vrea să impună guvernul pe care îl doreşte în Grecia – prima colonie a zonei euro„, scrie Munchau.

Grecia are un istoric nefericit în implementarea politicilor convenite. Neîncrederea este de înţeles, dar pentru a depăşi această problemă, zona euro caută asigurări „incredibile”.

Ministrul elen de Finanţe, Evangelos Venizelos, a afirmat că unele forţe încearcă să scoată Grecia din zona euro. Teorii ale conspiraţiei abundă. Nu prea trece o zi fără caricaturi în ziarele elene cu Merkel şi Schauble în uniforme naziste. Parlamentarii germani au reacţionat cu indignare la indignarea grecilor. Cotidianul german de largă circulaţie Bild cere aruncarea Greciei în afara zonei euro. Mă îngrozeşte gândul vreunui act de violenţă împotirva germanilor în Grecia sau împotriva unor greci în Germania. Acesta este genul de conflict care poate escalada uşor”, se mai arată în editorialul FT.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.