Misterul pietrei lunare din România. Un fost agent NASA vrea să îi dea de urmă!

– Agenţia spaţială americană NASA a anunţat recent că o parte dintre rocile lunare aduse pe Pământ în cele două misiuni Apollo şi dăruite de guvernul american naţiunilor lumii  sunt date dispărute. „Guvernarea lui Gaddafi a primit două roci care acum nu mai pot fi găsite. La fel s-a întâmplat şi în cazul României, care a primit o rocă-talisman Apollo 17”, afirmă Joseph Gutheinz Jr., avocat şi fost agent NASA, cel care a devenit cunoscut ca „vânător de roci lunare”. Aşadar, ce s-a întâmplat cu ele?

Spre sfârşitul misiunii Apollo 17, din 13 decembrie 1972, Eugene Cernan şi Harrison Schmitt – ultimii oamenii care au pus piciorul pe Lună – au luat cu ei o bucată de rocă. „Am vrea să împărţim această rocă lunară cu toate ţările lumii” a spus Cernan. Dorinţa lui a fost împlinită.

Preşedintele Richard Nixon a cerut ca roca lunară de dimensiunea unei cărămizi să fie spartă în fragmente şi trimisă către 135 de şefi de stat şi 50 de state din America.  

Fiecare „rocă lunară-talisman” a fost încadrată într-o sticlă transparentă şi montată într-o placă de lemn conţintând şi steagul statului destinatar.

Roca lunară colectată în timpul misunii Apollo 11 din 1969 a fost şi ea distribuită aceloraşi state ale lumii şi statelor americane.

În  total, a fost vorba de 370 de piese colectate în acest scop în cele două misiuni şi trimise către diferite ţări, de la Afganistan până la Trinidad Tobago. 184 dintre acestea au fost pierdute, furate sau rătăcite – 160 prin lume şi 24 în SUA, arată BBC.

„Guvernarea lui Gaddafi a primit două roci care acum nu mai pot fi găsite. La fel s-a întâmplat şi în cazul României, care a primit o rocă-talisman Apollo 17”, afirmă Joseph Gutheinz Jr., avocat şi fost agent NASA, cel care a devenit cunoscut ca „vânător de roci lunare.”

 

0,2 grame de praf lunar au fost cumpărate cu  442.500 dolari!

Obsesia sa a început în 1998 când, încadrat încă în structura NASA, a pus bazele unei operaţiuni sub acoperire numită Operaţiunea Lunară Eclipse. Acesta a plasat un anunţ numit „Se caută roci lunare” în USA Today pentru a-i provoca pe vânzătorii de roci lunare să îl abordeze.

„Ce nu am anticipat a fost că voi fi abordat de o persoană care avea o rocă lunară adevărată, roca dăruită Hondurasului (foto) afirmă acesta. Piesa, cântărind 1.142 grame, i-a fost propusă lui Gutheinz pentru suma de 5 dolari / metru.

Acesta nu a plătit suma, dar  a afirmat totuşi că preţul propus a fost rezonabil.

Aceste roci valoroase nu sunt protejate aşa cum ar trebui să fie, afirmă Gutheinz, iar NASA, la fel ca şi ţările care au primit rocile, nu au făcut deloc o treabă bună în integrarea lor într-un sistem de evidenţă.

Singura vânzare autorizată de material lunar a fost ţinută în 1993, când guvernul rus a vâdut materialul colectat în misiunea Luna 16 a Uniunii Sovietice, la Casa de licitaţii Sotheby din New York. Cu această ocazie, un colecţionar privat anonim a cumpărat 0,2 grame de praf lunar pentru suma de 442.500 dolari.

Cu o asemenea valoare potenţială, nu-i de mirare că există o piaţă neagră foarte activă pentru rocile lunare – atât pentru cele reale, cât şi pentru cele false.

„Odată am oferit 10.000 dolari pentru roca ce aparţinuse Maltei din Apollo 17, dar nu am recuperat-o nici acum. „Ştiu sigur că e vorba de un furt de amator, pentru că au fost luate numai rocile, nu şi documentele de autentificare.”

 

În România, roca lunară a dispărut odată cu Ceauşescu

Unele roci lunare au ieşit din evidenţele NASA în perioade de tranziţie politică sau după revoluţii. Arhivele naţionale americane arată că o rocă lunară a fost oferită şi României în ultimii ani de regim dictatorial al lui Nicolae Ceauşescu, dar Gutheinz crede că a fost vândută după execuţia lui.

Apoi mai este şi povestea misterioasă a modului în care o rocă lunară destinată Irlandei din misiunea Apollo 11 a sfârşit într-o pubelă de gunoi după ce a fost, în mod aparent, aruncată împreună cu câteva resturi, după un incendiu dintr-un observator astronomic  din Dublin.

Deoarece sarcina pe care şi-a asumat-o nu este uşoară, Gutheinz a cooptat studenţii de la Universitatea Phoenix şi de la Colegiul Alvin Community din Texas – acolo unde predă drept penal – pentru a găsi rocile dispărute. Până acum, aceştia au ajutat la identificarea a 77 de piese. 

 

De ce sunt nepreţuite aceste pietre?

Dr. Carle Pieters, un geolog planetar de la Universitatea Brown, Rhode Island, susţine că datele obţinute din aceste mici piese de rocă lunară sunt nepreţuite.

“Sunt în permanenţă copleşit că lucrez cu piese care au o viaţă de patru miliarde de ani. Sunt deosebit de frumoase. Rocile lunare conţin informaţii din perioada de început a sistemului solar, pe care nu avem cum să le obţinem din altă parte.

În timp ce Joseph Gutheinz (foto) le-a comparat cu nişte opere de artă, nu toată lumea este la fel de entuziastă în privinţa lor. Francesca Gavin, scriitoare londoneză şi curator, le menţionează ca „acele piese mici şi urâte”, cu toate că nu se respinge idea de a le vedea într-o galerie de artă.

„Rocile lunare ar putea fi văzute ca opere de artă – legate de tradiţia chineză a pietrelor  filosofale, obiecte produse de natură ce reflectă Universul în formă microcosmică” susţine ea.

Gutheinz a ajuns la concluzia că nu va reuşi niciodată să găsească toate rocile lunare – multe dintre ele fac parte acum din colecţii private – dar susţine că există unele pe care urmăreşte cu tot dinadinsul să le recupereze.

„În primul rând, roca lunară malteză. Aş vrea cu adevărat să o văd înapoi, la fel şi roca dăruită României. Dacă voi merge în Europa, o să o vânez pe aceea, e un lucru sigur. Şi am şi câteva idei legate de felul în care o voi face. Şi sunt ataşat şi de povestea rocii lunare irlandeze, a grăuntelui de aur care zace într-o mlaştină.”, afirmă Joseph Gutheinz Jr., avocat şi fost agent NASA.

 

Citește și
1 Comentariu
  1. gica spune

    Cum adica oferi roci lunare altor state apoi umblii ca disperatu,impins de la spate de guvernul USA,sa le recuperezi?

    Cat tupeu au americanii astia..

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.