Plante antice, readuse la viaţă după 30.000 de ani în care au stat îngheţate

[block]0[/block]

– Oamenii de ştiintă din Rusia au reuşit să crească plante din câteva fructe ascunse de veveriţele arctice în vizuinile lor, cu 30.000. de ani în urmă. Fructele au fost găsite pe malurile râului Kolmya din Siberia, un sit cunoscut pentru căutătorii de oase de mamut.

Din aceste fructe, echipa Institutului de Biofizică a Celulei a reuşit să crească plante de Silene stenophylla.

Aceştia afirmă că este vorba, de departe, de cea mai veche plantă readusă la viaţă. Până acum, recordul a fost deţinut de câteva seminţe de palmier care au peste 2.000 de ani, găsite în Masada, Israel, scrie BBC.

Liderul echipei de cercetare, profesorul David Gilichinsky, a murit cu câteva zile înainte ca lucrarea sa să fie publicată. În ea, cercetătorul descria faptul că a găsit, pe malul râului, 70 de vizuini de veveriţă.

„Prezenţa straturilor verticale de gheaţă demonstrează că vizuinile şi conţinutul lor nu s-au mai dezgheţat niciodată de la îngheţul lor simultan”, arată oamenii de ştiinţă.

Se pare că veveriţele ar fi ascuns fructele în partea ce mai rece a „magaziei” lor, înainte ca acestea să îngheţe permanent, cel mai probabil din cauza unei răciri a climei locale.

„Acesta este un exemplu extraordinar de longevitate extremă, codificat în materialul vegetal al unor plante superioare”, a declarat Robin Probert, coordonator al departamentului de Conservare şi Tehnologie de la Banca Millennium Seed din Marea Britanie.

Silene stenophylla este o plantă ce creşte şi azi în tundra siberiană. Atunci când cercetatorii au comparat planta modernă cu ruda sa readusă la viaţă, au găsit unele diferenţe subtile în forma petalelor şi în sexul florilor, elemente de diferenţiere care nu sunt atât de evidente.

Oamenii de ştiinta sugerează că cercetările de acest tip pot avea un aport major în studiile de evoluţie, aducând la lumină şi condiţiile de mediu de acum câteva milenii.

Totuşi, poate cea mai ispititoare ipoteză în acest moment este aceea că s-ar putea ajunge, utilizând aceleaşi tehnici, la creşterea unor plante care nu mai există astăzi – sub condiţia ca veveriţele arctice sau alte animale mici să fi ascuns prin vizuinile lor subterane şi alte seminţe şi fructe, azi dispărute.

„Aş putea prezice că acese seminţe pot conserva viaţă pentru mii poate chiar zeci de mii de ani”, a declarat Dr. Probert.

 

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.