EUR
4,83 RON
(+0.06%)
USD
4,48 RON
(-0.52%)
GBP
5,49 RON
(+0.35%)
CHF
4,58 RON
(+0.15%)
BGN
2,47 RON
(+0.24%)
BYN
1,73 RON
(-1.52%)
CAD
3,17 RON
(-1.39%)
RSD
0,04 RON
(+0.08%)
AUD
2,69 RON
(-0.27%)
JPY
0,04 RON
(+0.6%)
CZK
0,17 RON
(+0.39%)
INR
0,06 RON
(-0.79%)

 

Premierul Ungureanu a fost informat în şedinţă despre întreruperea oficială a rambursărilor de bani europeni în POSDRU

Premierul Mihai-Răzvan Ungureanu a fost informat, marţi (21 februarie 2012), în şedinţa de Guvern, că România a primit de la Comisia Europeană o scrisoare oficială prin care autorităţile sunt înştiinţate că au fost întrerupte rambursările de fonduri europene în cadrul Programului Operaţional Sectorial Dezvoltarea Resurselor Umane (POSDRU), au declarat surse guvernamentale.

Potrivit surselor, ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a informat în şedinţa de guvern asupra scrisorii primite luni seara de la Comisia Europeană.

„Situaţia va fi monitorizată în continuare şi se vor lua măsuri pentru remedierea problemelor, pentru a se relua plăţile de bani europeni de la Comisia Europeană către statul român”, au arătat sursele.

Ministerul Muncii, Familiei şi Protecţiei Sociale a luat noi măsuri privind Programul Operaţional Dezvoltarea Resurselor Umane, precum introducerea „Registrului unic al cererilor de rambursare şi al cererilor de prefinanţare”, birouri de sprijin şi acordarea de audienţe, informează MMFPS.

Ca o măsură anti-fraudă, toţi beneficiarii trebuie să declare pe propria răspundere că nu au oferit şi nu au acordat, direct sau indirect, niciun fel de foloase necuvenite, nici unui funcţionar public din cadrul AM POSDRU şi Organismelor de Intermediere Regionale, în legătură cu depunerea aplicaţiilor de proiecte şi pentru procesarea cererilor de rambursare.

De asemenea, se introduce pe site-ul www.fseromania.ro, domeniul „Registrul unic al cererilor de rambursare şi al cererilor de prefinanţare”, pentru procesarea cererilor de rambursare şi plăţile către beneficiari, în termen de 45 de zile calendaristice.

De la 1 martie, AM POSDRU şi Organismele Intermediare Regionale trebuie să acorde audienţe, în fiecare joi, de la ora 12.00. Tot de la această dată, vor funcţiona şi birourile de sprijin (Help-desk-uri, în cadrul Autorităţii de Management şi la Organismele Intermediare).

Ministrul Muncii, Claudia Boghicevici, a cerut directorului general AM POSDRU, Carmen Roşu, proceduri mai simple pentru beneficiari, o monitorizare mai bună a proiectelor, completarea schemei de personal, urgentarea proiectelor.

„Întreruperea rambursărilor de la Comisia Europeană este o procedură uzuală, pe termen scurt, o măsură de precauţie a Comisiei Europene, care se ridică imediat ce statul membru corectează deficienţele. Suspendarea presupune blocarea întregului program. În acest moment, AM POSDRU face plăţi către beneficiari de la bugetul de stat, iar procedura de selecţie a proiectelor se desfăşoară normal. Conducerea AM POSDRU face eforturi ca, până la mijlocul lunii martie, să ducă la capăt toate recomandările, astfel încât Comisia Europeană să reia rambursările în cadrul acestui program”, se menţionează în comunicat.

Finanţarea totală alocată prin Programul Operaţional Sectorial „Dezvoltarea Resurselor Umane” pentru întreaga perioadă de programare 2007-2013 este de aproximativ 4,25 miliarde euro, din care contribuţia UE este de 3,47 miliarde euro.

Ministrul Afacerilor Europene, Leonard Orban, a declarat, luni, că speră ca întreruperea plăţilor pe POSDRU să nu dureze decât câteva săptămâni şi, astfel, să nu afecteze rata de absorbţie a fondurilor europene.

El a arătat că pe perioada întreruperii rambursărilor beneficiarii de fonduri UE nu vor fi afectaţi, pentru că vor continua plăţile interne de la stat către cei care derulează proiectele în cadrul POSDRU.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata