Primirea demnităţii de cardinal – un eveniment major al vieţii religioase din România

Preşedintele Traian Băsescu i-a transmis Preafericirii Sale Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major de Alba-Iulia şi Făgăraş al Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, un mesaj cu prilejul ridicării la demnitatea de cardinal, moment apreciat de şeful statului drept un eveniment major al vieţii religioase din România.

„Primirea de către Preafericirea Voastră a demnităţii de Cardinal al Bisericii Catolice reprezintă un eveniment major al vieţii religioase din România, un moment de înaltă recunoaştere şi preţuire a lucrării de o viaţă a Preafericirii Voastre, care aţi contribuit prin sacrificiu de sine, credinţă neînfrântă şi îndelungă răbdare la supravieţuirea în suferinţă şi apoi la renaşterea în libertate a Bisericii Române Unite cu Roma, Greco-Catolică, pe care astăzi o călăuziţi ca Arhiepiscop major. Sunt deosebit de onorat şi bucuros să vă adresez, cu acest prilej, cele mai calde felicitări şi urări în numele statului român şi al meu personal”, scrie şeful statului în mesajul său, potrivit unui comunicat al Administraţiei Prezidenţiale.

Băsescu mai subliniază că Biserica pe care PS Lucian Mureşan o păstoreşte a cunoscut prigoana comunismului şi martiriul, dar a ştiut să rămână fidelă credinţei proprii şi a primit „răsplata libertăţii” şi a recunoaşterii meritelor sale.

„Biserica pe care o reprezentaţi acum în Colegiul Cardinalilor a avut un rol însemnat în istoria noastră, ştiind să unească spiritualitatea şi ataşamentul faţă de poporul român, morala creştină şi spiritul civic, credinţa şi valorile educaţiei. După cum se ştie, contribuţia membrilor Şcolii Ardelene constituie unul dintre momentele fondatoare ale culturii române, tot aşa cum unitatea naţională a românilor este legată de figura luminoasă a episcopului Iuliu Hossu, cel care a dat glas Proclamaţiei Unirii de la 1918.

Continuându-i, prin hotărârea Sanctităţii Sale Papa Benedict XVI, pe Cardinalii români Iuliu Hossu şi Alexandru Todea, pe care i-aţi cunoscut şi i-aţi urmat din tinereţe, Preafericirea Voastră ne transmiteţi, asemenea lor, puterea curajului, a înţelepciunii şi a blândeţii pe care, după o viaţă plină de încercări, le puneţi cu generozitate în slujba binelui comun, a dialogului şi a prezenţei în societate a virtuţilor credinţei creştine. Fie ca Dumnezeu să vă dăruiască sănătate, viaţă îndelungată şi plină de împliniri în slujirea înaltă la care aţi fost chemat”, mai afirmă Băsescu în scrisoarea sa.

Papa Benedict al XVI-lea a numit sâmbătă 22 de noi cardinali în Colegiul cardinalilor, printre care şi Preafericitul Lucian Mureşan, Arhiepiscop Major al Bisericii Române Unite cu Roma.

loading...

Citește și
Loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.