Cu băncile la zid. Omul care a învins BCR fără avocat

– Chiar dacă mutilată, Ordonanţa 50/2010 privind creditele acordate populaţiei le-a servit drept instrument mai multor români care au învins în instanţă băncile de la care s-au împrumutat. Ultimul dintre ei, un focşănean care, fără niciun avocat, a învins BCR.

Traian Ţoca este unul dintre românii care, în anii dinaintea crizei, şi-a făcut un credit de nevoi personale. Pentru cele 22.000 de euro luate de la BCR în 2007, a plătit iniţial o dobândă fixă de 6,5%, după care aceasta a urcat la peste zece procente, devenind variabilă. Disperat, în 2010 bărbatul de 55 de ani s-a adresat Protecţiei Consumatorului şi a aflat că mai multe clauze din contractul său sunt abuzive.

Citeste si:  UE: 12 state care se opun OMG-urilor lansează Comisiei Europene un "apel al ultimei şanse"

În 2011, cu dosarul în traistă, fără avocat, Traian Ţoca s-a adresat justiţiei şi a câştigat: BCR e obligată acum să îi recalculeze corect dobânda, să-i restituie comisionul de acordare şi comisionul de urmărire a riscului. Decizia este executorie şi banca are obligaţia morală să o respecte, explică la RFI avocatul Gheorghe Piperea:

Bună, rea, hotărârea asta judecătorească trebuie executată de bancă. Ei riscă foarte mulţi bani dacă nu o execută. În afară de faptul că se poate face o executare silită care poate să ducă chiar şi la o cerere de faliment din partea acestui domn, client al BCR. Banca riscă pentru ea, dar şi pentru întregul sistem bancar un lucru mult mai grav, acela al dispariţiei totale a încrederii în bănci. La ora actuală, oricum încrederea în bănci este la un nivel incredibil de scăzut, iar băncile, fără încredere, nu există. Băncile nu vând altceva decât încredere. Nu vând bani, nu vând cârnaţi, vând încredere.”,  a  declarat avocatul Gheorghe Piperea pentru RFI.

Citește și
3 Comentarii
  1. Oamey spune

    FELICITARI DLUI TRAIAN TOCA, daca si altii ar face asta lumea financiara s-ar schimba !

  2. ion spune

    Va rog nu duceti lumea in eroare. Domnul respectiv a castigat procesul in baza legilor anterioare (legea 193/2000, 190/1999 comppletate si modificate cu legi si OUG ulterioare). Pe OUG 50/2010 nu poti castiga un proces pe un credit contactat inainte de aparitia acestei ordonante, adica iunie 2010!!!

  3. scarbit de smecheriii spune

    BRAVO OMULUI ASTA! CAT PRIVESTE PROCEDURA CRED CA VOR EXISTA TOT FELUL DE …ion..CE VOR DORI SA INTOARCA LUCRURILE STIL PDL. RUGAMINTILE D-VOASTRA STIMATE DOMN AU FOST AUZITE SI DE CE A MAI RAMAS JUSTITIE IN ROMANIA. APROPO, TOT TIMPUL VOR EXISTA LEGI VECHI SI LEGI NOI DEOARECE LEGEA….ADICA LEGILE SUNT PERFECTIBILE, COANE. BRAVO D-LUI TOCA….BRAVO DOMNULE!..BRAVO!

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata