COPACUL-ANTENĂ: înşelătoria pusă la cale de Orange a fost sancţionată de instanţă

– La Târgu Jiu, „Orange” a ridicat o antenă de emisie-recepţie sub formă de copac, fără a avea acordul locuitorilor din zonă

– Amplasarea „copacului-antenă” a fost posibilă datorită complicităţii autorităţilor locale

–  Tribunalul Gorj a anulat autorizaţia de construcţie eliberată în favoarea „Orange România”, ceea ce înseamnă că operatorul portocaliu de telefonie trebuie să-şi ia acasă copacul-antenă

– OMS a atras atenţia că existǎ legǎturi majore între undele electromagnetice emise de astfel de antene şi apariţia cancerului, bolilor cardiovasculare şi a celor cerebrale.

 

Tehnologia devine din ce în ce mai avansatǎ, iar unul dintre cele mai utilizate produse este telefonul mobil. Existǎ şi o parte proastǎ la utilizarea acestui produs: antenele de emisie-recepţie, care au devenit motiv de controverse şi subiectul a numeroase studii care încearcă să afle concret care sunt efectele asupra sănătăţii noastre.

Şi pentru că amplasarea antenelor este din ce în ce mai contestată de către cei care au domiciliul în apropiere, operatorii de telefonie imaginează tot felul de variante menite a-i prosti pe cei care, în mod normal, ar trebui să-şi dea acordul pentru aceste posibile surse de radiaţii nocive.

Astfel, la sfârşitul anului 2010, în oraşul Târgu Jiu, locuitorii unui cartier s-au trezit înaintea Sărbătorilor de iarnă cu un copac imens, despre care iniţial credeau că este un cadou din partea Primǎriei cu ocazia Crǎciunului.

Oamenii au observat imediat că în vârful copacului apare o luminiţă stranie, ceea ce i-a fǎcut suspicioşi în legătură cu „bunăvoinţa” primarului. Dupǎ ce copacul nu a fost ornat cu alte lumini sau globuri specifice Craciunului, oamenii şi-au dat seama că respectivul „pom” este de fapt unul artificial, „împodobit” cu mai multe antene mici, aşezate printre ramuri.

 

Un cartier de locuinţe este considerat „zonă industrială

Arhitectul-Şef al Primǎriei Târgu Jiu, Ermina Pasǎre, a declarat cǎ, la începutul lunii februarie 2009, reprezentanţii companiei de telefonie mobilă „Orange România” au depus cererea pentru obţinerea autorizaţiei de construcţie a unei staţii de telefonie mobilă.

„Aceştia au prezentat toate avizele impuse de certificatul de urbanism”, afirmă Ermina Pasăre, care susţine cǎ zona în care s-a construit antena nu este zonă de locuit, ci una industrială, însă în respectivul cartier sunt zeci de case, locuite de sute de persoane.

Pentru că în România nu există prevederi legale clare cu privire la poziţionarea antenelor GSM, acestea sunt ridicate în baza legii care se aplicǎ oricărei construcţii, de aceea pentru amplasarea acestora este nevoie şi de avizul din partea Direcţiei de Sănătate Publică (DSP). În cazul antenei de la Târgu Jiu, reprezentanţii DSP au spus că nu este competenţa lor să emită astfel de avize sau să solicite acordul vecinilor, ci „doar oferă un punct de vedere, în funcţie de legislaţia pe care o respectăm, Primăria fiind cea care eliberează autorizaţia de construcţie”.

 

Antenele şi cancerul

Specialiştii în fizicǎ spun că modul de funcţionare a antenelor nu are nici un impact asupra sănătăţii celor aflaţi în apropiere, deoarece antenele de emisie-recepţie pentru telefonia mobilă emit undele electromagnetice în faţă, şi nu în jos.

Totuşi, Organizaţia Mondială a Sănătăţii a emis recent o declaraţie potrivit cǎreia există legǎturi majore între undele electromagnetice emise de astfel de antene şi apariţia cancerului, bolilor cardiovasculare şi a celor cerebrale.

 

Victorie! „Orange” trebuie să-şi ia acasă copacul-antenă

Locuitorii cartierului din Târgu Jiu spun că autorităţile publice locale le-au înşelat încrederea, deoarece nu li s-a cerut nici un acord pentru construirea „copacului” şi că nici măcar nu au fost înştiinţaţi de acest lucru.

Potrivit legii, toţi cei din vecinătatea locului în care s-a ridicat „arborele” ar fi trebuit să îşi dea acordul în faţa notarului.

La fel ca şi în alte cazuri din ţarǎ, locuitorii cartierului din Târgu Jiu au atacat în instanţă decizia autorităţilor de a permite amplasarea „sursei de cancer” de către Orange România.

Acţiunea în instanţă (Dosar 8718/95/2011, Tribunalul Gorj) a fost iniţiată în iunie 2011 de (reclamanţii) Dan Dobrotă şi Aristiţia Ghimişi, care s-au războit cu (pârâţii) Primăria Târgu Jiu, Consiliul Judeţean Gorj, Primarul Municipiului Târgu Jiu, „Orange România”, „Dofil Consult” şi „Comusat Romtelecomunicaţii”, ultimele două firme fiind un fel de „complici” ai operatorului de telefonie.

După 9 amânări, Tribunalul Gorj a pronunţat pe data de 31 ianuarie 2012 următoarea soluţie: „Respinge excepţia tardivităţii. Respinge excepţia lipsei de interes. Admite acţiunea. Anulează autorizaţia de construire nr. 94 din 13.02.2009”.

Dacă „Orange România” nu va încerca să tragă de timp prin iniţierea unui recurs, copacul-antenă de la Targu Jiu ar trebui demolat. Desigur, ar fi necesare şi nişte scuze, dar… vorbim de „Orange”!

Dincolo de satisfacţia că încă mai exista justiţie în România, această decizie a Tribunalului Gorj poate contribui la schimbarea/clarificarea legislaţiei referitoare la aceste construcţii, pentru ca nimeni sǎ nu mai primeascǎ astfel de „cadouri de Crǎciun” din partea şmecherilor din telefonie…

loading...

Citește și
Loading...

1 Comentariu
 1. Baiatul de la ORAS spune

  Stiti care e diferenta dintre marile telefonii
  1. cei mobili iti da cu taraita accesul
  2. cei ficsi iti dau permanent accesul la aceeasi bani
  Gadget-urile difera in functie de posibilitati.Sunt scumpe si nu-si prea regasesc scopul.Cei cu bani multi isi cumpara iar ceilalti se uita in lungul liniei.
  Gradul de acoperire la cei mobili este jalnic desi se jura pe cruce ca au acoperire totala si de calitate.

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.