Ministrul australian de externe demisionează

Ministrul australian de externe Kevin Rudd şi-a anunţat miercuri (22 februarie 2012) demisia, pe fondul unei presupuse dispute pentru putere cu primul ministru Julia Gillard, relatează AP şi BBC.

Rudd şi-a făcut cunoscută decizia miercuri dimineaţa, la o conferinţă de presă la Washington, unde se află într-o călătorie de afaceri.

Anunţul survine pe fondul unor intense speculaţii că Rudd ar fi plănuit să preia puterea de la actuala şefă a executivului.

La rândul ei, Julia Gillard a ajuns la putere în 2010 în urma unui „puci intern” în Partidul Laburist, înlăturându-l pe Kevin Rudd din scaunul de premier, pe care îl ocupa din 2007. A fost al treilea premier australian de după cel de-al doilea război mondial instalat în funcţie în acest fel.

„Nu pot servi ca ministru de externe decât dacă am încrederea premierului Gillard şi a principalilor săi miniştri. De aceea, consider că singurul lucru onorabil pe care îl pot face este să demisionez”, a declarat Rudd.

El a respins totodată speculaţiile din ultimele zile în sensul că susţinători ai săi ar plănui să-l readucă în viitorul apropiat în funcţia de prim-ministru.

„Adevărul este că australienii privesc toate aceste lucruri ca pe o telenovelă şi au dreptate. Şi în niciun caz nu aş lua parte la aşa ceva. Cu toţii ştim că cele întâmplate atunci au fost greşite şi nu trebuie să se mai întâmple”, a adăugat ministrul demisionar.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.