Noradrenalina, implicată în reacţia faţă de pierderile financiare

Oamenii de ştiinţă au descoperit că nivelul de noradrenalină, un neurotransmiţător al sistemului nervos, este strâns legat de felul în care reacţionează diferiţi oameni la pierderile suferite în plan financiar, relatează marţi (21 februarie 2012) agenţia Reuters.

Această descoperire îi face pe cercetători să spere că se vor putea la un moment dat pune la punct tratamente medicamentoase pentru împătimiţii de jocuri de noroc, dar, în egală măsură, că se va face lumină asupra celor petrecute în creierele traderilor de pe Wall Street şi din City-ul londonez, în timpul crizei financiare din 2008.

„Tindem să credem că avem liber arbitru şi putem lua orice decizii vrem, dar acest studiu arată că nu este adevărat. Mulţi oameni au o predispoziţie spre a lua anumite decizii”, a punctat Licinio, editorul Jurnalului de psihiatrie moleculară, unde a fost publicat marţi studiul.

„Jocul de noroc patologic care se întâmplă în cazinouri este un lucru grav, dar cred că se întâmplă multe lucruri similare şi la Cazinoul Wall Street şi Cazinoul City”, a remarcat Licinio, contactat de Reuters.

În cadrul studiului, o echipă de cercetători condusă de Hidehiko Takahashi de la Universitatea Kyoto a scanat cu un tomograf cu emisie de pozitroni /PET/ creierele a 19 bărbaţi sănătoşi, după ce au fost puşi să participe la un joc de noroc.

Experimentul a arătat că noradrenalina, un hormon cu rol de mesager chimic, are un rol central în reacţia la pierderile financiare. La cei cu nivel scăzut de transportori de noradrenalină s-au găsit niveluri ridicate de noradrenalină în partea creierului asociată cu sistemul senzorial şi cu recompensele, ceea ce i-a făcut să fie mai puţin sensibili la suferinţa provocată de pierderea banilor.

Dimpotrivă, cei la care moleculele care transportă noradrenalina erau prezente în număr ridicat şi deci nivelul de hormon era mai scăzut au manifestat ceea ce se cheamă o „aversiune faţă de pierdere”, răspunsul lor emoţional la pierderi fiind mai pronunţat decât cel la câştiguri.

Alexis Bailey, profesor de neurofarmacologie al Universitatea Surrey din Marea Britanie, este de părere că cercetările ar trebui să meargă mai departe şi să-i ia în vizor pe jucătorii patologici cunoscuţi, pentru a stabili dacă au într-adevăr niveluri de transportori de noradrenalină mai ridicate decât cei care nu sunt amatori de jocuri de noroc.

Ar trebui, de asemenea, analizat dacă aceşti transportori de noradrenalină sunt prezenţi de asemenea la un nivel crescut în regiuni ale creierului asociate de regulă cu luarea deciziilor şi cu aspectele emoţionale, cum sunt cortexul prefrontal şi amigdala, a menţionat Bailey.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.