Până unde merg băncile în lupta pentru banii românilor

– Băncile mici şi cele medii cu acţionari greci acceptă uşor să negocieze dobânzile la depozite, dacă aveţi sume consistente, dar nici băncile mari nu v-ar refuza. Câştigul creşte şi cu 30% din cel standard.

Cu sau fără conturi de private banking, cu sau fără istoric bancar, orice român care are în buzunar o sumă mai consistentă poate obţine dobânzi cu mult peste oferta-standard dacă încearcă să negocieze cu băncile. Am constatat-o la faţa locului.

Povestea noastră? Am vândut recent o locuinţă şi avem la dispoziţie 50.000 de euro pe care vrem să îi depunem în cele mai avantajoase condiţii la o bancă locală. Ţintele noastre? Aproape toate băncile din România.

Citeste si:  230 de instituţii străine au notificat intenţia de a desfăşura activitate bancară în România, după aderarea la UE

Concluzia? Băncile de nivel mediu cu acţionari greci, dar şi instituţiile de credit din a doua jumătate a clasamentului acceptă să ofere dobânzi peste cele standard fără să fie nevoie de prea multe demersuri.

Chiar şi fără negociere, dobânzile oferite de bănci pentru economiile românilor se menţin la un nivel destul de ridicat şi se apropie de 6,5% în medie la lei şi de 3,5% pentru euro.

La Piraeus, de exemplu, unde am obţinut şi cea mai bună dobândă, lucrurile au decurs foarte simplu. Fără a mai fi nevoie de sfatul sau aprobarea directorului de sucursală sau al altui superior, consiliera a făcut demersurile pentru a obţine o ofertă mai bună decât cea standard. „Aveţi 50.000 de euro cash? Imediat să văd ce pot obţine de la trezorerie“, ne spune o angajată de la Piraeus. Întrebaţi direct cât am obţinut de la alte bănci, vine imediat şi răspunsul: „Nu cred că este o problemă să vă dăm ceva mai mult“.

Citeste si:  Citi, JPMorgan și State Street sprijină startup-ul fintech Capitolis

Obţinem o dobândă de 8,5% pentru un depozit pe 6 luni  în lei, faţă de 7% cât este oferta-standard, dar şi promisiunea că „dacă faceţi schimbul valutar tot la noi, la suma asta vă putem da şi un curs mai bun decât cel afişat. Cred că 4,31 lei pe euro se poate“. Panoul electronic arată un curs de schimb de 4,29 lei pentru un euro. Oferta este valabilă 48 de ore.

Per total, profitul faţă de oferta-standard ar fi fost de aproape 2.000 de lei sau un plus de peste 31% din câştigul din dobândă. Dacă am fi ales să depunem banii pe o perioadă de un an, dobânda oferită ar fi fost de 7,5%, cu 0,5% mai mare decât cea standard, arată Capital.ro.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata