Şaptesprezece inculpaţi şi DNA, recurs împotriva sentinţei din Dosarul permiselor din Argeş

Curtea de Apel Târgu Mureş a anunţat, marţi (21 februarie 2012), că până în prezent 17 inculpaţi din cei 28, precum şi DNA au depus recursuri împotriva hotărârii din 14 februarie, pronunţată în Dosarul permiselor din Argeş.

Printre cei care au depus recurs se regăsesc fostul şef al Serviciului Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculări Vehicule (SPCRPCIV) Argeş, comisar şef Gheorghe Codruţ Vlăsceanu, care a fost condamnat la 14 ani de închisoare, Voinea Vasile, comisar şef în cadrul serviciului, la 11 ani şi 8 luni de închisoare, Zidaru Daniel, subcomisar de poliţie, condamnat la 11 ani şi 4 luni de închisoare, toţi pentru constituirea grupului infracţional şi alte infracţiuni.

De asemenea, au atacat sentinţa Curţii de Apel Târgu Mureş şi Bălan Laurenţiu Ionuţ, fost inspector de poliţie, condamnat la 9 ani şi 6 luni de închisoare, Proca Traian, agent principal şef, condamnat la 4 ani de închisoare, Rădoi Aurelian, agent de poliţie, condamnat la 7 ani de închisoare, Ion Ionaşcu, agent principal de poliţie, condamnat la 5 ani şi 6 luni de închisoare, Neagoe Laurenţiu Georgel, fostul şef al Poliţiei Băbana, la 8 ani de închisoare.

Până marţi, au mai declarat recurs şi o parte dintre civilii condamnaţi, cum ar fi Boroiu Badea Florin, la 7 ani de închisoare, Ciripan Ion – 4 ani de închisoare, Tudoroiu Constantin Izabel – 4 ani de închisoare, Mierlă Gheorghe Marius – 7 ani de închisoare, Epure Marius –  4 ani de închisoare, Marcu Constantin – 3 ani de închisoare, Floroiu Laurenţiu Constantin – 4 ani de închisoare, Mandu Daniel Paul – 4 ani închisoare şi Tinca Constantin – 4 ani de închisoare.

Potrivit unei statistici a Curţii de Apel Târgu Mureş, Dosarul permiselor din Argeş a avut 169 de termene de judecată, fiecare termen având ca durată de desfăşurare între 3 -12 ore.

Pe parcursul a trei ani cât a durat judecata în primă instanţă, au fost studiate de către judecătorul desemnat cauzei 104 volume ale dosarului, fiecare volum având între 500-1.000 de pagini şi un volum al rechizitoriului, având 863 de pagini.

În plus, au fost vizionate şi audiate între 600 – 700 ore de înregistrări audio-video, au fost audiaţi toţi cei 28 de inculpaţi şi 79 de martori atât din partea acuzării cât şi din partea apărării şi au fost confruntaţi o parte din inculpaţi iar pentru respectarea principiului egalităţii armelor s-a mers în paralel cu administrarea probelor, atât în apărare, cât şi în acuzare.

În urma lucrărilor efectuate la acest dosar, în stadiu de judecată au rezultat 24 de volume ale instanţei cu un număr de pagini cuprins între 200 – 500, volume în care se regăsesc toate încheierile de şedinţă, declaraţiile inculpaţilor, declaraţiile martorilor şi probele administrate.

Pedepsele acordate de instanţă inculpaţilor din acest dosar sunt cuprinse între un an şi şase luni închisoare cu suspendare şi 14 ani închisoare cu executare, nu a existat nicio achitare a vreunui inculpat şi instanţa a dispus confiscarea tuturor sumelor de bani în euro şi în lei dobândite de inculpaţi în urma săvârşirii infracţiunilor.

Curtea de Apel Târgu Mureş a subliniat că judecătorul care a instrumentat Dosarul permiselor din Argeş, Mihaela Ramona Creţu, a participat începând cu luna aprilie 2009, de la începerea judecării acestui dosar la Târgu Mureş, şi la celelalte şedinţe de judecată conform planificărilor şi s-a pronunţat în perioada aprilie 2009 – 31 ianuarie 2012 în 1.104 de alte cauze. Magistratul a fost degrevat doar pe o perioadă de patru luni de celelalte şedinţe de judecată.

Pedepsele acordate de instanţă inculpaţilor din acest dosar sunt cuprinse între un an şi şase luni închisoare cu suspendare şi 14 ani închisoare cu executare şi nu a existat nicio achitare a vreunui inculpat. Instanţa a dispus confiscarea tuturor sumelor de bani în euro şi în lei dobândite de inculpaţi în urma săvârşirii infracţiunilor.

Decizia Curţii de Apel Târgu Mureş nu este definitivă, ea putând fi atacată cu recurs în 10 zile de la pronunţare.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.