Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului în 2012

Scăderea Taxei pe Valoarea Adăugată (TVA) la alimente nu este pe agenda Guvernului în 2012, a declarat, miercuri (22 februarie 2012), noul ministru al Agriculturii şi Dezvoltării Rurale, Stelian Fuia, într-o conferinţă de presă.

„Scăderea TVA la alimente nu este pe agenda Guvernului anul acesta. În condiţiile financiare actuale nu putem vorbi de o relaxare fiscală. Dacă ne uităm la ţările din jur, pe de o parte Grecia, care este în cedare de suveranitate, iar pe de altă parte, în Ungaria, TVA a crescut la 27%. Nu putem spune că scădem TVA, pe de o parte, iar pe de altă parte că încercăm să mărim salariile sau pensiile. În funcţie de situaţia economică viitoare discutăm şi acest subiect. Domnul Tabără a spus recent că ar fi bine să scădem TVA, dar nu a spus nici când, nici cum. Când voi avea o acţiune, voi veni să o comunic, nu pot eu să arunc buzduganul înainte de a lua o decizie”, a precizat Stelian Fuia.

Fostul ministru al Agriculturii, Valeriu Tabără, a declarat la începutul lunii februarie că reducerea sub 10% a Taxei pe Valoarea Adăugată la produsele agro-alimentare şi scăderea nivelului accizelor reprezintă două probleme care trebuie discutate în perioada următoare.

„Trebuie discutat foarte serios în perioada următoare despre reducerea Taxei pe Valoarea Adăugată la alimente şi produse agroalimentare, nu neapărat pe produse finite, ci pe întreg lanţul. Avem un studiu făcut la nivelul ţărilor UE pe nivelul TVA la producţia agroalimentară, care este foarte diferit de la o ţară la alta. Dacă reuşim să rezolvăm această chestiune lovim dur evaziunea fiscală. Ceea ce am făcut la cereale, pe o anumită perioadă, respectiv taxarea inversă, nu va rezolva problema de fond pentru că discutăm aici de miliarde de euro. E o chestiune de abordat cu FMI. Dacă acoperim cu un TVA foarte mare o evaziune fiscală de miliarde de euro să găsim căile prin care aceşti bani rămân în circulaţie şi revin bugetului statului”, a precizat, la vremea respectivă, Valeriu Tabără.

Potrivit acestuia, cu excepţia a două-trei ţări din UE, care au o TVA ridicată la alimente, restul ţărilor comunitare au introdus o taxă mult mai redusă la produsele alimentare.

Preşedintele Federaţiei Sindicatelor din Industria Alimentară, Dragoş Frumosu, declara, tot în acea perioadă, că reducerea la 9% a TVA la alimentele de bază, corelată cu o măsură de impozitare progresivă a adaosului comercial ar putea regla piaţa produselor alimentare din România.

„Acele voci care spun că o scădere a TVA la alimentele de bază nu se va vedea în preţul final sunt acelea care au cerut TVA de 24%. Eu mă întreb cât a adus în plus la bugetul ţării această mărire a TVA. Din contră, consider că banii strânşi pe TVA sunt în sumă mai mică decât cei strânşi pe o taxă de 19%. Sunt convins că în prima fază, reducerea TVA trebuie respectată la procesatori şi că va pleca şi către magazin. S-ar putea să nu vedem imediat o scădere, dar dacă în paralel cu această măsură mai luăm şi una de o impozitare progresivă a adaosului comercial. Cu cât ai un adaos comercial mai mare cu atât ai un impozit mai mare, iar cel cu adaos mai mic va câştiga mai mult din rulaj. Cred că în jumătate de an piaţa se poate regla”, a adăugat Dragoş Frumosu.

Citește și
1 Comentariu
  1. Marin spune

    Dar majorarea TVA-lui sigur este pe agenda din 2012 a guvernului !

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.