Aproximativ 30.000 de participanţi la o manifestaţie pro-Putin la Moscova

Aproximativ 30.000 de susţinători ai premierului rus Vladimir Putin participă, potrivit estimărilor poliţiei, la un marş organizat la Moscova joi, 23 februarie 2012, dată la care Rusia marchează Ziua apărătorului patriei.

Marşul va fi urmat de un miting pe stadionul Lujniki, unde Putin şi-a anunţat oficial candidatura la alegerile prezidenţiale din 4 martie. Stafful său electoral speră să reunească 100.000 de participanţi.

Oamenii, veniţi din diferite regiuni ale ţării, agită steaguri albe cu chipul liderului forte Vladimir Putin imprimat pe ele, baloane în formă de inimioară şi ridică pancarte cu mesajul „Să apărăm ţara!”. După cum au promis organizatorii, atmosfera este una de sărbătoare. Grupuri de oameni cântă la acordeon melodii ruseşti, participanţilor li se împart clătite şi ceai cald.

„Cel mai important este că Vladimir Vladimirovici nu este doar un bun conducător, ci şi un om bun, iar un om bun întotdeauna trebuie ajutat. Susţinându-l pe el, noi sprijinim o Rusie puternică. Oamenii vin de bunăvoie la miting, orice s-ar spune. Uitaţi câţi cazaci sunt aici, toţi au venit voluntar. Poporul vrea stabilitate, aceasta este cel mai important”, a declarat general-maiorul unităţilor de cazaci, Aran Rubenovici.

Presa a scris că autorităţile locale au mobilizat angajaţii uzinelor, bugetarii la manifestaţiile pro-Putin, care se vor o replică la mitingurile de protest ale opoziţiei, iniţiate după alegerile parlamentare din 4 decembrie, câştigate de partidul de guvernământ Rusia Unită. Opoziţia şi observatorii internaţionali au acuzat fraude masive la scrutin, în favoarea formaţiunii lui Putin.

Pe străzile din apropierea arterei pe care se desfăşoară marşul sunt, într-adevăr, multe autocare cu inscripţia „Zakaznoi” (la comandă). Oamenii sunt organizaţi, de obicei, în grupuri mai mici, în jurul unui lider, care îi numără şi are grijă să fie luate toate steagurile, pancartele.

Totuşi, participanţii infirmă că ar fi venit la solicitarea cuiva. „Ştim sigur că Vladimir Putin va învinge la alegeri. Suntem din regiunea Moscovei, oraşul Egorevsk, am venit singuri ca să-i susţinem candidatura. Dintre toţi cei care s-au înscris în cursa electorală, el inspiră încredere”, a afirmat Svetlana Sinorov, de 25 de ani, psiholog.

„În ultimii zece ani, în ţară multe lucruri s-au schimbat în bine, în sfârşit am început să respirăm liber. (…) Avem nevoie de o societate sănătoasă, de tineri care să muncească”, spune Eduard Perebikovski, de 39 de ani, energetician.

Duminică s-au desfăşurat mitinguri în susţinerea actualului premier în mai multe oraşe din ţară, între care Sankt Petersburg, Ekaterinburg, Vladivostok.

La 26 februarie, cu o săptămână înainte de prezidenţiale, opoziţia intenţionează să organizeze un miting pentru alegeri curate. Acţiuni similare – contra puterii şi în sprijinul ei – au fost anunţate deja şi pe 4 şi 5 martie.

Actualul premier Vladimir Putin a mai deţinut funcţia de preşedinte al Rusiei în perioada 2000-2008. Întrucât Constituţia nu îi permitea să petreacă la Kremlin mai mult de două mandate consecutive, el l-a desemnat succesor pe Dmitri Medvedev.

După o pauză de patru ani, Legea fundamentală îi permite să revină la preşedinţia Rusiei, de data aceasta pentru şase ani, întrucât mandatul de preşedinte a fost prelungit între timp.

Deşi se bucură în continuare de o largă popularitate, vocile contestatare la adresa lui Putin s-au înteţit în Rusia. El este criticat pentru stilul său autoritar, cenzura în presă şi descurajarea oricărei opoziţii reale.

Citește și

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.