Dragă CERN, verifică ÎNTOTDEAUNA cablul înainte să pui la îndoială teoriile lui Einstein

– Teoria iniţială emisă CERN (Centre Européen de Recherches Nucléaires), după experimentele realizate la acceleratorul de particule a fost uluitoare: a fost găsită dovada că particulele atomice pot călători mai repede decât viteza luminii!

Ştirea a făcut înconjurul lumii „cu viteza luminii”, iar oamenii de ştiinţă au luat în calcul posibilitatea ca teoria relativităţii lui Einstein să-şi fi găsit sfârşitul. Totuşi, CERN şi-a luat  o rezervă: vor fi necesare mai multe teste pentru a confirma revoluţionara constatare.

Tristul adevăr pe care în cunoaşteam acum cu toţii este că neutrinii nu călătoresc cu o viteză mai mare decât viteza luminii, sau dacă o fac, CERN nu o poate dovedi.

Problema, extrem de familiară celor care lucrează în informatică, aproape a dat peste cap fizica modernă: este vorba despre un cablu de fibră optică folosit la conectarea unui GPS la un calculator CERN pentru a indica timpii exacţi ai experimentului, scrie publicaţia Forbes.

Odata cablul verificat, neutrinii au încetinit, iar Einstein a fost reabilitat.

Rămânem cu teoria „Întotdeauna verificaţi cablul!”

Una dintre primele lecţii pe care le învaţă orice persoană care lucrează cu dispozitive electronice de orice fel este aceea că, până la proba contrarie, problema vine de la un cablu.

Nu porneşte calculatorul? Cablul de alimentare nu este conectat. Nu se aude muzica? E de la cablul pentru difuzor. Nu aveţi dispalay? E din cauza cablului video sau, poate de la cablul de alimentare. Nu aveţie reţea? Cablul Ethernet.

Sigur că, uneori, nici cablul nu este cu adevărat ceea ce credem noi că este –  firele ar putea să nu ducă unde ne-am aştepta, sau nu funcţionează pentru că nu este cablul potrivit. Iar atunci când un produs al clientului ajunge la service, ghiciţi ce piesă este verificată mai întâi?

Un lucru e sigur: CERN nu trebuie învinuit pentru complicaţiile create de un cablu conectat la GPS. Se mai întâmplă. Iar câteodată când „se mai întâmplă”, asemenea ştiri ţin prima pagină a ziarelor din întreaga lume şi destabilizează teoriile oamenilor de ştiinţă, după care totul trebuie luat de la capăt. Aţi ghicit, din cauza cablu prost fixat.

Concluzia nu poate fi decât una singură: dacă obţineţi vreodată un rezultat neaşteptat – chiar dacă aceasta nu pune la îndoială vreunul dintre fundamentele fizicii moderne – ştiţi ce trebuie să verificaţi mai întâi!

Loading...

Citește și
loading...

Spune ce crezi

Adresa de email nu va fi publicata

Acest sit folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.